dijous, 6 d’octubre del 2016

Reiki i ioga per superar millor el càncer de mama

El 43,6% de les dones enquestades en el projecte DAMA manifesten que han buscat ajut en teràpies no convencionals 

Els professionals les animen a continuar
Rosa Puigpinós, ahir, explicant els resultats preliminars de l'estudi DAMA Foto: ALBERT SALAMÉ.
Les dones que han patit un càncer de mama recorren cada cop més a teràpies alternatives per millorar la seva qualitat de vida. L'Agència de Salut Pública està duent a terme un estudi, batejat com a DAMA, amb el qual pretén confirmar la hipòtesi que una modificació en l'estil de vida de les dones diagnosticades i tractades de càncer de mama pot contribuir substancialment a la seva recuperació. I, de moment, els resultats preliminars de l'estudi, presentats ahir per la investigadora Rosa Puigpinòs, així ho confirmen.

De les 2.200 dones entrevistades –totes elles diagnosticades de càncer de mama entre el 2003 i el 2013, el 43,6% diuen haver seguit algun tipus de teràpia d'autoajuda, la majoria tècniques de relaxació, com ara meditació, ioga, txikung, tai-txi o reiki. En general, la majoria assegura que ho fan per millorar la seva qualitat de vida i que quan ho expliquen als professionals que les atenen amb teràpies convencional de quimioteràpia o radioteràpia aquests sempre les animen a continuar fent les teràpies alternatives.

Les enquestes també han servit per constatar que les dones amb un nivell cultural i econòmic més alt viuen la recuperació de la malaltia d'una manera més amable. La majoria segueix algun tipus de teràpia alternativa.

L'estudi impulsat per l'Agència de Salut Pública té el suport de la xarxa hospitalària. Entre les dades que de moment s'han donat a conèixer destaca que un 31,9% de les entrevistades asseguren que de manera habitual tenen dificultats per fer activitats físiques, com ara portar una bossa; el 18% reconeixen que els costa “entre molt i bastant” fer un passeig llarg. Un 20% diuen sentir-se menys atractives, un 30,8 preocupades per la seva salut i un 16%, insatisfetes amb el seu cos.

LA XIFRA
31,9
per cent 
diuen que els hi costa entre molt i bastant fer activitats físiques cansades, com ara portar una bossa.

Primera mamografia amb 35 anys
La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) recomanarà que les dones es facin la seva primera exploració acompanyada d'una mamografia als 35 anys amb la finalitat de poder determinar quin tipus de mama té i la seva morfologia i, per tant, la seva predisposició a desenvolupar un càncer de mama. Aquesta recomanació, que s'inclourà en una pròxima oncoguia, no suposarà un avançament en l'edat del cribatge de càncer de mama, que consisteix en mamografies periòdiques cada dos anys entre els 50 i els 69 anys, sinó en una primera consulta i prova als 35 anys.

Així ho va avançar ahir el coordinador de la secció de ginecologia de la SEGO, Javier de Santiago, durant un acte organitzat per l'Associació Espanyola contra el Càncer amb motiu del Dia del Càncer de Mama que se celebrarà el 19 d'octubre vinent. Tot i que el nombre de càncers augmenta, actualment la supervivència és del 83% als cinc anys de diagnòstic.

Virtudes Pérez
06/09/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies