dilluns, 21 de juliol del 2014

El "gegant" de la lluita contra la sida que va morir en el vol MH17

Joep Lange es dirigia a la XX Conferència Internacional sobre la SIDA
Es calcula que desenes de passatgers a bord del vol MH17 de Malaysia Airlines que es va estavellar sobre la conflictiva regió oriental d'Ucraïna es dirigien a una important conferència internacional sobre la sida.

Entre ells hi havia Joep Lange, un prominent expert holandès i president de la Societat Internacional de Sida (IAS, sigles en anglès).
Segons aquesta organització, la IAS "va perdre un veritable gegant".

Al costat de Lange va morir la seva parella, Jacqueline van Tongeren. Els delegats que ja havien arribat a la conferència a Austràlia van manifestar estar en "xoc absolut".

Entregat
Joep Lange era reconegut mundialment i considerat una de les ments més brillants de la investigació de la sida.

Nascut el 1954, en Nieuwenhagen, Holanda, va començar a treballar en el camp de la sida poc després del descobriment del mateix virus, el 1981.

Tenia un ferm compromís amb el desenvolupament d'un tractament contra la sida accessible a tots, en particular per combatre l'epidèmia a l'Àfrica.

El seu desenvolupament de proves antiretrovirals han transformat el VIH en una malaltia manejable. També va treballar en maneres per prevenir el contagi del virus de mare a nadó durant l'embaràs i el part.

Va ser president de la Societat Internacional de la Sida (IAS) entre 2002 i 2004, i exercia com a professor de la Universitat d'Amsterdam.

Col·lega i amic
El professor Peter Riess, que també va treballar a la Universitat d'Amsterdam, va dir a la BBC: "Joep era un col·lega proper i amic personal meu. Tots aquí a Melbourne estem completament impactats pel que ha passat".

Va recordar quan eren internistes i van haver de confrontar una nova i rara malaltia, al començament dels 80, que "va forjar les nostres carreres científiques i mèdiques".

"Ell va estar realment involucrat (amb la sida) des del començament".

Com un líder en el camp, el doctor Lange tenia contacte amb diverses institucions arreu del món.

El doctor Jeremy Farrar, director de la fundació Wellcome Trust, al Regne Unit, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació mèdica ha dit estar "profundament afligit", per les morts del vol MH17.

"Joep era un gran científic clínic i un gran amic de la Wellcome Trust que per molt temps ha estat un invaluable conseller", ha expressat Farrar. "Era també un amic personal. És una gran pèrdua per a la investigació global de la salut".

Un "gegant"
Lange viatjava a la XX Conferència Internacional sobre la Sida que s'anava a celebrar a la ciutat australiana de Melbourne, de diumenge a divendres. En conèixer la tragèdia la IAS va manifestar que el moviment contra VIH / Sida havia "perdut un gegant".

"És una pèrdua terrible, increïble. Era una persona amb un cor tan gran. És una horrible pèrdua per al programa de VIH, la gent i els pacients", va afirmar a la BBC Zoya Shabarova, una assessora de la Fundació per a la Salut de Afectats amb sida, que es dirigeix a la conferència via Hong Kong.

Mentre els delegats a la Conferència Internacional sobre la Sida, a Melbourne, comencen a treure l'impacte i aprenen més sobre les identitats de les altres víctimes del sinistre, la IAS diu que la conferència seguirà endavant.

"Serà un oportunitat de reflexionar i recordar aquells que hem perdut". 

18/07/14