dimecres, 12 d’octubre del 2011

Els «nostres» esclaus

Una aplicació per a mòbil permet calcular quantes persones han treballat forçadament en productes que consumim habitualment.

En teoria, l'esclavitud és abolida a tots els països, i des de 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans n'esmenta la prohibició específicament. De la teoria a la pràctica, amb tot, hi ha un bon tros. Associacions com Anti-Slavery lnternational, amb seu a Londres, denuncien l'esclavitud contemporània, que adopta formes de vegades subtils i que afecta milions de persones de totes les edats i sexes. 

Dones prostituïdes a l'Europa de l'est, tràfic d'infants entre països de la costa occidental africana, homes forçats a treballar en les pitjors condicions als estats agrícoles del Brasil i nois congolesos obligats a endinsar-se en mines per extreure'n materials bàsics per fer funcionar els nostres smartphones i ginys tecnològics són sols alguns dels rostres dels entre deu i trenta milions d'esclaus del segle XXI. 

Segons dades del Departament de Treball dels Estats Units corresponents a l'any passat, fins a cent vint productes de consum habitual són fets a partir de mà d'obra esclavitzada d'una seixantena de països de l'hemisferi sud. Les xifres i productes detallats, els va plasmar Anti-Slavery lnternational a ProductsOfSlavery.org, concebut com un portal interactiu que permet creuar totes les informacions i mostrar-les en un mapamundi segons el tipus de producte (esportius, del ram de la construcció, agrícoles ... ) o segons el país.

Obrir els ulls

Des de fa quinze dies, la pressió per forçar les empreses i multinacionals a expulsar l'esclavatge laboral de les seves cadenes de producció té una altra eina a internet. SlaveryFootprint.org, en aquest cas amb finançament del Departament d'Estat nord-americà, s'ha marcat l'objectiu de fer obrir els ulls dels consumidors sobre el treball forçat que hi ha implicat, més sovint que no ens pensem, al darrere de molts béns i productes que consumim en el nostre dia a dia, des de la indústria de la roba fins a la de l'electrònica.                                    


Contra l'esclavatge www.antislavery.org Accés a la web de l'associació AntiSlavery International.
Per als mòbils slaveryfootprint.org Web i aplicació per a mòbils que permet als internautes de saber la seva petjada d'esclavitud. 

Calculadora 

Emulant les calculadores de la petjada de carboni adreçades a particulars, SlaveryFootprint.org proposa en format web i també amb aplicació per a telèfon mòbil de determinar quina quantitat de productes que ens envolten han estat elaborats o fabricats per persones forçades a treballar sense remuneració, explotades econòmicament i sense possibilitat de deixar lliurement la feina. Per mitjà d'un algoritme i un qüestionari (quants ginys electrònics portem a sobre, quina roba omple el nostre armari, què tenim a la farmaciola ... ), podem descobrir el nombre aproximat d'esclaus que treballen per facilitar-nos la vida. De mitjana, segons les primeres dades obtingudes, en són cinquanta-cinc ...

SlaveryFootprint.org és una iniciativa de Fair Trade Fund, una entitat no lucrativa californiana que recorre als mitjans per promoure la conscienciació pública sobre qüestions com l'esclavatge humà. Entre els projectes que impulsa hi ha Call + Response, un film documental dedicat específicament al tràfic de persones, Chainstorereaction.com, una pàgina que esperona els consumidors a enviar missatges electrònics a companyies i empreses implicades directament o indirectament en pràctiques laborals deshumanitzadores. 


Martí Crespo

Revista Presència 
Octubre 2011