dimecres, 20 d’agost del 2014

Confirmen l´eficàcia d´un nou tractament contra el tumor cerebral més freqüent

Una investigació liderada per l'Institut d'Onocologia Vall d'Hebron (VHIO) demostra que la inhibició de la proteïna Myc, responsable de la proliferació de diferents tumors, pot resultar efectiva en l'eliminació del glioma, el tipus de tumor cerebral més freqüent. El bloqueig de l'activitat de la proteïna a través de l'inhibidor Omomyc ha resultat útil en les proves que s'han fet amb ratolins, no només en l'eliminació de tumors sinó també a l'hora d'impedir que es desenvolupi de nou el glioma, ja que s'actua sobre les cèl·lules progenitores responsables del desenvolupament del càncer. Aquesta pràctica terapèutica pot resultar efectiva pel desenvolupament de nous fàrmacs contra el càncer.

L'estudi, liderat per la Doctora Laura Soucek, la principal investigadora del grup de Modelització de teràpies contra els tumors en ratolins del VHIO, ha estat publicat aquest dilluns per 'Nature Communications'. Els resultats obren la porta a la creació de nous fàrmacs en la lluita contra el 'glioma', ja que actualment aquest tipus de càncer compta amb un mal pronòstic i amb tractaments en gran mesura ineficaços. D'altra banda, els estudis han revelat que el tractament no presenta efectes secundaris ni resistències, una de les grans preocupacions de les teràpies contra el càncer.

Aquest avenç arriba un any després que el grup d'investigació liderat per la Dra Soucek presentés els resultats d'un altre estudi en que s'havien eliminat tumors pulmonars en ratolins mitjançant l'ús d''Omomyc'. A més, més enllà de les proves efectuades en ratolins, el nou estudi ha confirmat també la seva efectivitat en tumors humans, mitjançant una eina que permet transeferir cèl·lules canceroses humanes a ratolins. Soucek ha assegurat que ara ja només queda "seguir treballant" en el tractament per aconseguir "la seva administració farmacològica".

La proteïna Myc controla l'expressió del 15% dels gens humans i té un paper clau en la proliferació i diferenciació cel·lular, així com en la 'mort cel·lular programada" necessària per a la regeneració dels teixits. És quan es descontrola aquesta proteïna quan es produeix una proliferació descontrolada de cèl·lules que origina l'aparició del càncer. Segons el grup d'investigació, les cèl·lules tractades amb l'inhibidor Omomyc es tornaven boges, de manera que si no es deixa actuar la proteïna Myc amb normalitat les cèl·lules canceroses no es poden reproduir efectivament i acaben morint.

ACN
19/08/14