dilluns, 18 de març del 2013

La Fundació Puigvert aconsegueix el primer trasplantament creuat amb un ronyó lleugerament incompatible

Foto: Fundació Puigvert
La Fundació Puigvert de Barcelona ha realitzat per primera vegada a Espanya un trasplantament renal creuat amb un dels dos ronyons lleugerament incompatibles amb un dels receptors mitjançant una tècnica d'immunoadsorció que permet ampliar les possibilitats d'èxit en aquest tipus d'intervencions, ja que, actualment, el 30% dels candidats donants vius no són compatibles.

La intervenció, feta fa tres mesos, ha consistit en un trasplantament renal de donant viu creuat entre dos matrimonis, en què es donava una incompatibilitat positiva lleu que feia que l'operació no fos viable inicialment, ha informat aquest dilluns la Fundació Puigvert en un comunicat. 

Per aconseguir que el ronyó fora compatible es van extreure els anticossos del receptor que causaven la incompatibilitat mitjançant una màquina d'immunoadsorció -un mecanisme semblant a la diàlisi-, que va permetre dur a terme el trasplantament amb èxit.

Segons el cap de l'Equip de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert, Lluís Guirado, aquesta tècnica "no beneficia només un receptor, sinó dos", ja que el trasplantament creuat implica dos receptors, i cap d'ells podria rebre l'òrgan si no es fes a través d'aquesta tècnica.
La incompatibilitat entre donant i receptor depèn en gran part de 12 proteïnes que hi ha a l'organisme, sis de les quals s'hereten del pare i sis, de la mare.
Això significa que el receptor d'un òrgan es considera totalment compatible amb el seu donant quan tots dos tenen un grup sanguini compatible i les mateixes 12 proteïnes.

Generació d'anticossos
Quan l'organisme entra en contacte amb una proteïna que no és igual a cap de les seves, el cos la detecta i genera anticossos contra ella, alguna cosa que ocorre en cas de transfusió de sang o embaràs, per exemple.

Els anticossos no han de suposar un inconvenient per la persona que els ha produït, a menys que requereixi un trasplantament d'un òrgan que tingui alguna de les proteïnes per les quals ha format anticossos.

Segons ha explicat Guirado, els anticossos es generen per una o diverses proteïnes, que poden estar en moltes persones, siguin o no familiars o tinguin o no relació amb la persona que ha creat els anticossos.

Per tant, els anticossos que el cos ha format anteriorment per una determinada proteïna són els causants de la incompatibilitat, i si s'intenta trasplantar un òrgan que té una d'aquestes proteïnes per les quals el receptor ha generat prèviament anticossos, es produeix un rebuig agut.

Per aquesta raó, els trasplantaments encreuats només es feien fins ara quan el receptor no havia creat anticossos respecte a les proteïnes del seu donant.


18/03/13