dissabte, 17 de desembre del 2011

Primer embaràs al món d'una dona que no tenia cap ovari

Un equip de l'hospital Sant Joan de Déu aconsegueix la gestació en una pacient a la qual van extirpar els dos ovaris

La futura mare va tenir un càncer i li van trasplantar teixit ovàric que van congelar abans del tractament


L'equip de Sant Joan de Déu liderat pel Dr. Justo Callejo,
ha fet aquesta operació pionera a tot el món
Foto: SANT JOAN DE DÉU.
Un equip de l'hospital Sant Joan de Déu ha aconseguit que una pacient que va quedar sense ovaris a causa de la detecció de dos tumors hagi quedat embarassada després d'haver-li reimplantat el teixit ovàric que li van extreure abans del tractament.
L'equip liderat pel doctor Justo Callejo, cap clínic del servei de ginecologia i obstetrícia de Sant Joan de Déu, va presentar ahir aquest cas, únic al món. La pacient, una dona de 31 anys, va tenir fa deu anys càncer d'ovaris, primer de l'esquerre i després del dret, amb la qual cosa se li van acabar extirpant tots dos. El seu teixit ovàric, que se li va extreure i es va conservar congelat, es va guardar fins al mes de juny passat, quan la pacient va expressar el seu desig de ser mare i se li va autotrasplantar.
Els cirurgians, segons van explicar ahir, van practicar dos petits ullals, un a cada banda de l'úter i en un lloc proper a la ubicació natural dels ovaris, hi van introduir els fragments del teixit ovàric prèviament descongelat de la pacient.
Una nova tècnica
Sant Joan de Déu, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, ha fet servir per primera vegada una tècnica que va consistir a incorporar al teixit ovàric uns factors de creixement que van extreure de la sang de la mateixa pacient amb l'objectiu d'afavorir-ne la revascularització.
L'equip mèdic encarregat d'aconseguir la gestació va explicar ahir que quatre mesos després de l'autotrasplantament la dona va presentar els primers signes d'activitat ovàrica i el mes següent va tenir la primera menstruació espontània en deu anys. Va ser aleshores quan es va iniciar el procés de fecundacióin vitro, que va culminar amb l'embaràs de la dona.
Actualment hi ha tretze nadons vius al món fills de pacients oncològiques que han nascut després d'un autotrasplantament de teixit ovàric. El cas tractat a l'hospital barceloní, però, és el primer del món en què la dona a la qual s'ha aplicat aquesta tècnica no tenia cap dels dos ovaris.
Naixerà cap al juliol
“Aquest és un pas molt important perquè obre la porta a un sector de dones que fins ara no tenien alternatives per poder ser mares”, va explicar ahir el doctor Justo Callejo, responsable de l'equip que ha fet possible l'embaràs. Segons Callejo, “es preveu que la criatura neixi el mes de juliol, però detectem senyal de cor i un desenvolupament del fetus normal i similar al de l'embaràs de qualsevol dona”. L'hospital de Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat és pioner en la posada en marxa del programa de trasplantament de teixit ovàric, fonamentalment en dones amb afectacions oncològiques que requereixen tractament de quimioteràpia o radioteràpia.
En els últims anys els nous tractaments contra el càncer han fet augmentar la supervivència de les dones que en pateixen, però, per contra, en molts casos perden la seva facultat reproductiva. Aleshores se'ls pot treure teixit ovàric i congelar-lo per si més endavant, un cop curades, volen iniciar un procés de gestació. Si una pacient té parella en el moment de tenir el càncer, també es poden fecundar els òvuls i congelar els embrions abans de començar un tractament.
Actualment, l'hospital conserva congelat teixit ovàric de 173 dones d'entre 6 i 38 anys.

LA FRASE

Obre la porta a un sector de dones que fins ara no tenien alternatives per poder ser mares
Justo Callejo
CAP CLÍNIC DE GINECOLOGIA I OBSTETRÍCIA DE SANT JOAN DE DÉU

LA XIFRA

13
nadons al món
són fills de pacients oncològiques que han nascut després d'un autotrasplantament ovàric.

Els hospitals catalans, els millors en TIC

El 92% dels hospitals catalans estan per sobre de la mitjana de la UE quant a la implantació de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), segons va explicar ahir el conseller de Salut. Boi Ruiz, en la presentació del mapa de tendències del 2011 de les TIC en els serveis sanitaris, va constatar que en els últims cinc anys s'ha multiplicat per dos la inversió destinada a la millora d'infraestructures.
L'enquesta, feta al 100% dels hospitals, ha recopilat informació sobre plataformes tecnològiques, sistemes d'informació, connectivitat, interoperabilitat, serveis de telemedicina, seguretat i gestió de les TIC. El 28% dels centres que ja ofereixen la gestió de les cites per internet possibiliten consultes assistencials per telèfon, i un 30% interactuen amb els pacients mitjançant missatges de text enviats des del mòbil.

ElPunt_Avui