dimecres, 30 de setembre del 2015

Deu signes d'alarma per detectar l'Alzheimer

Oblidar apagar el foc, no saber quin dia és o no recordar el nom dels éssers estimats són alguns

Les persones que pateixen alzheimer solen trigar a rebre un diagnòstic de la malaltia. Hi ha una sèrie de signes que fan saltar les alarmes per poder detectar més ràpidament la malaltia. Gestos i accions diàries com oblidar apagar el foc o no recordar quin dia és són algunes d'aquestes senyals d'alarma per diagnosticar l'Alzheimer.

L'Alzheimer és una alteració neurodegenerativa primària, amb la qual s'experimenten canvis microscòpics en el teixit del cervell i una pèrdua de l'acetilcolina, la substància que permet que les cèl·lules nervioses es comuniquin entre elles.

Qui pot patir alzheimer?
Les probabilitats de patir alzheimer augmenten entre les persones majors de 65 anys. És més comú entre les dones, encara que pot ser degut a que elles viuen més. Un dels factors que poden ajudar a desenvolupar aquesta malaltia és l'herència familiar o la genètica. A més, s'ha relacionat l'Alzheimer amb el tabac i amb dietes altes en greixos.

Els símptomes de l'alzheimer
Els malalts d'alzheimer comencen a tenir imperceptibles pèrdues de memòria que amb el temps són més notòries i preocupants, ja que els impossibilita portar una vida normal. Els familiars i les persones més properes a malalts d'alzheimer són els primers que s'adonen que alguna cosa no va bé. Diagnosticar la malaltia en una etapa primerenca és clau per millorar la qualitat de vida del pacient, per això és molt convenient conèixer bé els símptomes d'alzheimer:
  • Petits però freqüents oblits
Un dels senyals més comuns de l'alzheimer, especialment en les primeres etapes, és oblidar la informació, especialment la que s'adquireix més recentment. Se solen oblidar de dates d'aniversari o esdeveniments importants. Les distraccions quotidianes, com no apagar el foc en sortir de casa, també solen ser un clar símptoma.
  • No recordar on es deixen les coses
Els malalts d'alzheimer solen passar-se el dia buscant objectes que han perdut perquè no recorden on els han deixat. Tendeixen a deixar les coses en un altre lloc diferent al que pertanyen com ara fiquen la llet oberta a l'armari en comptes de a la nevera.
  • Repetir les converses constantment
Les persones que fan diversos cops la mateixa conversa és perquè en moltes ocasions no recorden que ja ho han explicat. És també normal que durant les mateixes no trobin les paraules necessàries per mantenir un diàleg fluid i utilitzin descripcions per anomenar objectes del que han oblidat el nom com dir 'pal per escriure' al llapis.
  • Quan fer la quotidianitat costa més del normal:
Si de sobte et costa seguir una recepta que abans dominaves, arribar a un lloc conegut, manejar els comptes de la llar, recordar com funciona el teu forn de sempre o com es sintonitza la teva emissora preferida, et recomanem que acudeixis al teu metge per descartar l'alzheimer.
  • Desorientació de temps o lloc
Els malalts d'alzheimer es descol·loquen en moltes ocasions, no saben ni on són, ni com han arribat fins allà. En moltes ocasions es perden caminant per la seva ciutat o barri. Hi ha moments en què ni tan sols recorden en quin dia viuen o que any és.
  • Menys atenció a la higiene i al neteja personal
Persones que sempre han estat netes quan pateixen aquesta malaltia poc a poc es converteixen en més deixades. Ja gairebé no netegen la casa, obliden posar la rentadora i porten la roba bruta o fins i tot deixen de rentar-se cada dia.
  • Pèrdua d'interès per les aficions
Si es perd l'interès per coses que abans agradaven com veure la tele, llegir un llibre, gaudir amb els amics o sentir adoració pels néts, etc. es pot estar patint alzheimer.

Tractaments de l'alzheimer
L'alzheimer és una malaltia que no té cura, però si tractaments que permeten que la seva evolució sigui el més lenta possible. Entre els medicaments que es fan servir hi ha els anticolinesteràsics, que eleven els nivells d'acetilcolina en el cervell. També se solen receptar tranquil·litzants per alleujar l'ansietat i agitació dels malalts d'alzheimer, i tractaments basats en reduir la depressió.

Diari de Girona
21/09/2015