dijous, 7 de març del 2013

La societat vol un canvi a tots els nivells

Entrevista a Joaquim de Toca i de Ciurana. President de l'espiral, entitat de serveis.

En quin any es constitueix la vostra associació i quins van ser els motius pels que es va crear l’entitat?
El 1992 un grup de professionals de diversos àmbits constituïren l’Associació, presidida per CarmelaPrat, amb la finalitat de propiciar millores en educació, sanitat imediambient enl’àmbit de les comarques gironines.

Quins vanser elsprimersprojectes que vàreu realitzar?
En un primer moment es redactar en diversos informes apartir d’anàlisis de la realitat gironina: Un d’ells: La implantació dels estrangers de la tercera edat a la Costa Brava. Una aproximació psico-socio-sanitària; l’altre, Persones grans. Recursos per a la formació d’adults i el tefcer duia per títol Les residències són per a viure- hi. Avaluar la qualitat dels establimentsdepersones grans.També un altre és Infància i joventut en risc, amb socis gironins id’Amèrica Llatina.

Quins són els projectes que esteu duent actualment?
En aquest moment tenim en marxa quatre grans projectes:
  • REVEAL: increment de l’eficiència del voluntariat a Europa a travésde la formaciód’adults. Capacitació dels professionals voluntaris o no que donen suport a les accions de voluntariat d’arreu d’Europa.
  • DELTA: Desenvolupament de programes de formació efectius per a Europa. Projecte d’associacions Grundtvig per a fomentar la formació al llarg de la vida.
  • HEROS: Reptes sense fronteres. Projecte de mobilitat transnacional finançat pel Fons Social Europeu d’acollida de persones amb discapacitat física per a la realització de pràctiques laborals. 
  • GO SENiORS: Projecte Grundtvig de voluntariat de les persones grans. Pel que fa referència a serveis, el 2010 vàreminiciarunprograma anomenat INTEROFI 3S de suport a entitats del Tercer Sector Social per facilitar la seva obertura a Europa traspassant fronters i creant xarxes amb entitats de diferents països. En concret els serveis tenen tres aspectes fonamentals: a) la capacitació,per elaborar projectes que mereixin finançament europeu, b) l’assessorament continuat i l’acompanyament enlasevaexperiènciainternacional, i c) la gestió de programesque impulsenlamobilitat europeadepersones i entitatsper a una millora professional o amb la finalitat de compartir i enfortir la ciutadania europea.Tots aquest projectes i serveis es poden consultar a la nostraweb:www.espirals.org
Quins són els reptes actuals i els de futur de la vostra entitat?
La societat demana un canvi global a tots elsnivells, també a les entitats d’economia social. En aquest període de transicióESPiRAL aprofundeix en 2 línies de treball: a) impulsar i reforçar elpaper del voluntariat, i b) consolidar iNTEROFi3s sumant esforços amb entitats complementàries interessades.

La vostra entitat té la seu social a Girona; teniu activitat en altres municipis?
La nostra activitat esdua terme des de la seu social de Girona, a l’Hotel d’Entitats del carrer de la Rutlla, i de l’espai operatiuque tenima Salt, a l’Hotel d’Entitats del carrer Sant Dionís. Actuem en col·laboració amb administracions locals, organismes empresarials, així com amb entitats socials de temàticamolt diversa de Catalunya.

La vostra entitat està formada majoritàriament per voluntaris: quants són i quina feina hi desenvolupen?
A part dels membres de La Junta Directiva, tots ells voluntaris, actualment hi col·laboren 5 persones més, en tasques diverses: preparació de propostes i seguiment de projectes europeus, acompanyament d’estrangers en visites d’estudi i/o en pràctiques laborals, elaboració de materials associats a la nostra activitat habitual, etc. Molts dels vostres voluntaris són joves.

Quines propostes cal fer als joves per entusiasmar-se pel voluntariat?
Tres dels nostres voluntaris són joves, tots ells amb estudisfinalitzats, que s’interessen per: exercitar l’anglès, visitar centres d’interès a Europa, realitzar pràctiques laboralsd’acorda la seva formació, completar la seva formació en la gestió de projectes i en l’organització d’activitats. A tots ells els lliga un vincle comú: ajudar a les persones.

Què us aporta el ser membres de la Federació Catalana de Voluntariat Social?
La relació amb les entitats que conformen la Federació donarà un valor afegit a les nostres accions. Busquem més relació i un major impacte també de les nostres accions en l’àmbitmés proper.

Xavier Ribes
28/02/2013
Diari de Girona