dimarts, 16 d’agost del 2016

“Trobar un nét robat és millor que rebre el Nobel”

“El govern de Macri té una direcció empresarial, amb prioritats com ara quedar bé amb els EUA, i intenta banalitzar els anys de la dictadura”
“El president argentí pretén destruir tot el que va fer el kirchnerisme”
“Les Àvies de Plaza de Mayo no vam participar en la visita d'Obama al parc de la Memòria perquè és un lloc sagrat”
Estela de Carlotto, presidenta de les Àvies de Plaza de Mayo, a la seu de Casa Amèrica Catalunya, a Barcelona Foto: ANDREU PUIG.
El pentinat ros impecable i un bastó negre rematen la figura elegant de tota una campiona dels drets humans, que ha liderat durant quatre dècades les Àvies de Plaza de Mayo, una organització que no defalleix en la recerca del mig miler de néts a qui la dictadura argentina va esborrar la identitat. Als 85 anys, Estela de Carlotto sap que és l'hora d'abaixar el ritme, però no defuig el compromís ni l'anàlisi del moment polític a l'Argentina.

Després de 39 anys de lluita i 119 néts recuperats, entre els quals el seu, de què està més orgullosa?
Fa anys que estem nominades al Nobel de la pau, però quan la gent diu que com pot ser que no ens el donin, la nostra resposta sempre és que no hi ha cap premi millor que trobar un nét robat, és molt millor que el Nobel.

Com és la relació de les Àvies de Plaza de Mayo amb el govern de Mauricio Macri?
L'Argentina viu la democràcia més llarga de la seva història i l'hem de defensar, no volem més cops d'estat ni dictadures. Respectem totes les eleccions presidencials fetes legalment. Hi tindrem diàleg, amb el govern, però el criticarem quan la seva gestió no encaixi amb les necessitats dels drets humans. Cap país d'Amèrica Llatina que ha viscut una dictadura ha resolt la situació de la memòria i la reparació com l'Argentina.

El president argentí no té com a prioritat els drets humans?
Aquest govern té una direcció empresarial, amb prioritats com pagar el deute extern, quedar bé amb els Estats Units i obrir sense límits el mercat a les importacions, que provoquen el tancament de les petites i mitjanes indústries. També ha apujat un 400% el preu de la llum i de l'aigua.

Macri diu que el país ha canviat des que ell va arribar al càrrec. Què en pensen les Àvies?
La campanya de Macri estava dirigida a odiar el govern anterior. La seva consigna era pobresa zero, unitat dels argentins i lluita contra el narcotràfic. Però la realitat és que la pobresa ha crescut, en mig any hi ha dos milions de pobres més, la societat s'ha polaritzat i el narcotràfic continua entrant per on vol. Però als argentins no ens enganyen, tot i que és veritat que les dificultats són serioses.

La feblesa econòmica pot abocar el país a un ‘corralito' com el del 2001?
Els polítics parlen d'un possible retorn al 2001 perquè l'economia està malament i s'estan tancant moltes empreses. Sembla propiciar-se una situació de sous miserables per sotmetre'ns a través de l'economia.

Els problemes econòmics han fet que la lluita de les Àvies ja no sigui una prioritat?
Nosaltres participem en la lluita diària. Jo també sóc una jubilada que no podrà pagar el rebut de la llum i coopero amb els que reclamen beneficis socials. Les Àvies imposarem la nostra demanda com hem fet durant la dictadura i durant la democràcia. Però no ens interessen només les nostres reclamacions.

La deceben els casos de corrupció que esquitxen el govern anterior?
Curiosament, quan surten els papers de Panamà, que afecten el president Macri, apareix el cas López [un alt funcionari kirchnerista enxampat intentant amagar milions de dòlars en un convent]. Que no som nens d'escola bressol, home! Si hi ha casos que afecten el govern anterior, que els investiguin.

Les crítiques al kirchnerisme no formen part del joc polític?
Però Macri intenta destruir tot el que va fer el govern anterior. L'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner va dir un cop: “Ens odien tant que si poguessin suprimir la lletra k de l'abecedari ho farien.” I és cert.

Alguns sectors polítics van acusar-la de perdre l'equidistància amb el kirchnerisme.
Per què cal mantenir la distància? Mai vaig anar a un acte partidari del govern, però vaig aplaudir els beneficis que n'obteníem les Àvies. Tant Néstor com Cristina [Kirchner] van enlairar la bandera dels drets humans i si un govern fa coses bones les aplaudim. En canvi, a Macri li vam demanar una entrevista i va respondre'ns que no tenia temps. Durant la campanya fins i tot va arribar a dir que érem unes mentideres.

Què el va fer canviar d'opinió per finalment entrevistar-se amb vostès?
Caldria preguntar-ho a ell. Suposo que algú li va comentar que era vergonyós que altres presidents volguessin veure'ns i en canvi ell no.

Què pensa de la visita d'Obama a l'Argentina pel 40è aniversari del cop d'estat?
Nosaltres no vam voler participar en els actes de la visita al parc de la Memòria perquè és un lloc sagrat i, tot i que Obama no és directament responsable del que va passar durant els anys del terrorisme d'estat, des del Pentàgon va néixer la doctrina de seguretat nacional imposada a tot Amèrica Llatina i ningú ha demanat mai perdó. Obama va ser ben atès. Vam proposar-li una reunió privada on ell volgués, però la trobada no es va arribar a produir.

Marta Monedero
14/08/2016