dimecres, 20 d’abril del 2016

Sis dècades dedicades a la salut dels gironins

El Trueta reivindica el seu passat en el 60è aniversari

Estudiants d´infermeria acompanyades d´una de les monges de la comunitat religiosa de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül · Diari de Girona

L'hospital Josep Trueta de Girona llança una campanya per celebrar els seus seixanta anys en funcionament al costat de la ciutadania. El centre, que va obrir les portes el 13 d'abril del 1956, busca seixanta persones nascudes a l'hospital en cada un dels seus anys de vida i convida els gironins a compartir anècdotes, fotografies i testimonis a les xarxes socials.

Seixanta anys després d'obrir les portes per primera vegada, l'hospital Josep Trueta de Girona s'ha convertit en una icona per a la ciutat, amb els quals molts gironins tenen forts vincles emocionals. Per reivindicar la memòria que el lliga a la ciutat i coincidint la data del seu seixantè aniversari, l'hospital va engegar ahir a través del seu perfil de Twitter una campanya a la xarxa per recollir records i testimonis.

El centre ha fet una crida a la ciutadania per trobar una seixantena de persones nascudes al Trueta en cadascun dels anys de funcionament del centre, que va rebre el seu primer pacient el 13 d'abril del 56. Aquestes persones, que es poden posar en contacte amb el centre a través d'un formulari al seu web, participaran en els actes commemoratius de l'efemèride.

A més, la xarxa també és el canal escollit per l'hospital per recuperar fotografies antigues i recollir testimonis de treballadors i extreballadors de l'hospital, a més d´historiadors. L'hospital també convida els gironins a fer servir la xarxa -utilitzant l´etiqueta #60anysTrueta i mencionant @htrueta- per compartir les seves anècdotes i vivències relacionades amb el centre, a més d'enviar-los vídeos amb missatges de felicitació per aquestes sis dècades dedicades a la salut dels gironins en que l'hospital ha canviat molt.

Inaugurat oficialment com a Residencia Sanitaria de Gerona del Seguro Obligatorio de Enfermedad, l'enorme edifici de l'Avinguda de França -el primer que es feia a Girona amb formigó armat i exterior d´obra vista- es va obrir als pacients quan feia sis anys de l'adquisició dels terrenys i després de dos anys d'obres.

Els primers temps, només estaven en funcionament tres de les deu plantes del centre: la cinquena per a cirurgia general, la sisena per a traumatologia i altres especialitats quirúrgiques, i la setena per als parts i la ginecologia. El personal eren 79 persones, entre les quals hi havia 28 metges, 28 infermeres i tres llevadores, mentre que la resta era personal d'ofici i d'administració o subalterns.

Seixanta anys després, el Trueta -que va adoptar el nom del metge al 90, després de dir-se Residència Álvarez de Castro- té una plantilla de prop de 1.500 professionals, que realitzen una mitjana diària de 41 intervencions quirúrgiques, donen 75 altes d'hospitalització, atenen 181 urgències i 935 consultes externes i fan 67 sessions d'hospital de dia. Disposa de 38 serveis assistencials que l'han consolidat com a centre de referència de la Regió Sanitària de Girona.

A. Carmona
15/04/2016