dimarts, 10 de juny del 2014

Si et centres en les limitacions, no veuràs els teus talents

Brett Steenbarger, doctor en Psicologia especialitzat en l'estudi d'inversions borsaris
La raó per la qual sóc un expert és perquè tinc prou edat (59) per haver comès tots els errors que es poden cometre en els mercats financers. Casat, tinc cinc fills, sis néts i quatre gats. La tensió política condiciona la volatilitat dels mercats. Sóc jueu.

El món financer és ple de malànimes?
El que és curiós és que ells creuen que el mercat és el tauró. Aquests operadors borsaris se senten agredits pel mercat i treuen tots els seus sentiments, els bons i els dolents. 

Llavors vostè tracta diàriament amb la por, l’avarícia, la cobdícia… 
Sí, i amb la confusió i la inseguretat. El que salva els millors traders és la curiositat, això els distingeix, no es conformen a guanyar diners, volen conèixer el mercat.

Un fuster fa coses per als altres, però un trader no aporta res a la societat.
Segons les estadístiques, les persones que entren en el món financer amb l’únic objectiu de guanyar diners els perden. El tauró acaba sucumbint als mercats canviants, que exigeixen ser mestre de tu mateix i conèixer les debilitats i capacitats, com un atleta.

En quina mena d’home de cinquanta anys es converteix un jove negociant?
En homes de negocis; molts dels que han aconseguit acumular una fortuna reverteixen els diners en ajuda social. Una de les claus en qualsevol camp de la vida és no perdre l’ànima pel camí. Jo, com a psicòleg, els ajudo que reafirmin els seus principis, és bàsic per no perdre’s.

Un insegur no serveix per a aquest ofici...
No, però l’excés de confiança també te n’expulsa. Un estudi demostra que les dones són més bones traders que els homes.

Per què?
En general, els homes hi aboquen massa l’ego i es creuen massa bons. Però la humilitat és l’única manera de durar en aquesta professió, saber que en qualsevol moment ho pots perdre tot. Si penses que ets més llest que els mercats ho tens fatal.

No se’ls menja l’estrès i el distrès?
Sí, perquè els mercats canvien contínuament, no hi ha cap seguretat, però l’estrès pot convertir-se en motivació. L’ansietat, la depressió, la ràbia són símptomes de distrès (estrès continuat).

Com se’ls pot controlar?
Fins i tot els millors del món perden diners la meitat de les vegades que operen en borsa. Fer que ho entenguin és part de la meva feina. Quan s’equivoquen és la millor ocasió perquè aprenguin una cosa nova. El negociant que opera per no perdre és com la persona que viu per evitar la mort: tots dos es converteixen en hipocondríacs espirituals. Cal centrar-se en com es pot millorar.

No és fàcil.
És un desafiament. Els millora, solen ser rutinaris, amb hàbits regulars, segueixen un mètode, això els ajuda a controlar les emocions. Molts escriuen un diari on apunten el que han fet bé i el que han fet malament, i són més conscients dels errors.

Sovint perceps el que fas malament, però no tens la capacitat de canviar-ho.
Quan aquest mal hàbit no passa significa que estem fent alguna cosa bé, és això el que cal reforçar. El mal geni, per exemple, un mal hàbit molt estès.

Vostè, també?
Sí, per a mi era un problema. El mal humor, produït per la por de perdre, t’impedeix de veure les oportunitats. Vaig aprendre a respirar d’una manera diferent així que apareixia el mal geni, lentament i pausadament.

Li ha funcionat?
Sí. Ara començo el dia a les quatre del matí: abraço els gats i els dono menjar, de manera que cada dia començo donant alguna cosa. Si em centro a donar, deixo de ser una persona enfadada.

La incertesa és corrosiva.
Cal centrar-se en el que pots controlar. En els mercats financers jo no controlo si guanyaré diners, però puc controlar si inverteixo o no i com.

I com ho aplica en la vida?
Fixant objectius adequats a cadascú i que es puguin complir. No és possible obligar-se a estar motivat, hem de ser creatius en la manera com perseguim els nostres objectius.

Vostè ha estudiat l’excel·lència. Quines són les seves conclusions?
Tenim habilitats, destreses i fortaleses molt variades, i la gent d’èxit troba la manera de fer-ne ús. Hi ha traders analítics i d’altres, intuïtius, i en tots dos n’hi ha amb èxit; has de perseverar en la teva habilitat.

Com es poden descobrir les habilitats personals?
Si mires enrere veuràs les coses que has fet bé i les que t’encantava fer. Tenim habilitats que desconeixem, som capaços de fer molt més del que imaginem, però tendim a centrar-nos en les nostres limitacions i això ens fa cecs al nostre talent natural.

Ha après moltes coses sobre la manera de fer dels humans.
He après que el que la gent vol dir és molt més del que diuen les seves paraules. Si les escoltes, entendràs el seu cervell; si n’escoltes el to, entendràs el seu cor.

Això és savi.
...I no perquè ho diguis més alt tens més raó, però l’estrès i la inseguretat ens alteren. Jo procuro fer activitats i tenir gent al meu voltant que m’aportin coses, gent que sàpiga donar. Relacionar-se és intercanviar.

Ima Sanchís
09/06/14
La Vanguardia