dimecres, 2 d’abril del 2014

Montoro desqualifica els informes de Càritas sobre pobresa

“No provoquin un debat que no s’ajusta a la realitat”, recrimina


Sorprenentment, el ministre de les xifres va apel·lar ahir a l’estadística per desqualificar les crides d’atenció de Càritas sobre la cronificació de la pobresa a Espanya. El màxim responsable d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va carregar contra els informes “sistemàtics” sobre exclusió social publicats per l’organització de l’Església catòlica, al·legant que eren estudis “de mesurament purament estadístics”. Montoro, catedràtic d’Hisenda Pública, va relativitzar la contundència de les xifres sobre pobresa infantil amb una explicació poc clara: “Són mesuraments estadístics relatius al concepte de pobresa i, per això, s’insereix i surt Espanya amb més risc de pobresa relativa que altres països de la Unió Europea amb una renda per càpita molt inferior a Espanya, i quan en termes estadístics s’està parlant d’un altre llindar que porta a la pobresa”. Càritas Europa va recordar dijous que, segons l’oficina comunitària d’estadística, l’Eurostat, Espanya és el segon país de la UE amb més taxa de menors d’edat en risc de pobresa (29,9%), només superat per Romania.

Aquestes declaracions les va fer durant la roda de premsa celebrada ahir, després del Consell de Ministres. La vicepresidenta i portaveu del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar a Montoro que contestés a la pregunta d’un periodista que, arran de les dades que va difondre Càritas el dia anterior, va plantejarli què faria l’Executiu per provar de pal·liar el problema de la pobresa infantil.

A més de posar en dubte el seu retrat sobre l’abast de la pobresa i l’exclusió social a Espanya, el ministre d’Hisenda va criticar amb duresa que dijous els representants de Càritas Espanya comparessin el desemborsament que farà l’Estat per rescatar les autopistes de peatge amb el cost d’implantar una ajuda complementària per a les 700.000 famílies que, tal com reflecteix l’Enquesta de Població Activa (EPA), no tenen cap ingrés. Els portaveus de Càritas van assegurar que mesures redistributives d’aquest tipus permetrien posar fi a la situació dels cinc milions de ciutadans que, segons els seus càlculs, pateixen exclusió severa.

Montoro els va acusar de barrejar conceptes i, tot seguit, va assenyalar: “Això que la pobresa a Espanya s’eradica amb una mica més de pressupost públic està bé per a les societats de planificació central. El que eradica la pobresa és el creixement i la creació d’ocupació”. En concret, sobre el rescat de les autopistes, el ministre d’Hisenda va advertir que si deixessin que fessin fallida el cost per a l’Estat seria de “3.600 milions en només un any”. Cosa que suposaria, va advertir, “restar” dels recursos destinats a “portar endavant les polítiques de cohesió social”.

“No provoquin un debat que no es correspon amb la realitat, que és que Espanya està superant la crisi amb l’esforç de tots, i també amb polítiques de cohesió social”, els va recriminar. Montoro va explicar que havia tractat personalment aquestes qüestions amb Càritas i “altres organitzacions que emeten aquests informes”. Segons va indicar, en aquestes trobades “havien estat d’allò més raonables”, escoltant i coincidint en el pronòstic i el diagnòstic. “Però després –es va queixar– continuen fent-los (els informes)”.

Abans de l’andanada contra Càritas i les organitzacions que com ella consideren insuficients les polítiques socials del Govern, va expressar el “reconeixement” de l’Executiu a la tasca de la institució de l’Església catòlica. “Fan una funció social absolutament vital”, va assegurar.


Alicia Rodríguez de Paz
29/03/14