dimarts, 23 d’abril del 2013

Augmenten els casos de sífilis i herpes entre els joves

El VIH es manté estable: cada dia se'n diagnostiquen dos nous casos a Catalunya
Foto per Xavier Bertral
Cada dia es diagnostiquen dos casos de VIH a Catalunya, uns 700 a l'any. La taxa de nous diagnòstics és de 8,5 per cada 100.000 habitants, una xifra que es manté estable, tot i que és lleugerament superior a la mitjana europea (7,2). No obstant, hi ha dos col·lectius entre els quals la infecció per VIH continua augmentant: els homes homosexuals, que representen el 39% del total de diagnòstics, i els immigrants (un 46% del total), segons l'informe epidemiològic del 2012 que ahir va presentar l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La majoria d'immigrants no estaven infectats al seu país d'origen, sinó que han adquirit el VIH a Catalunya, va explicar Jordi Casabona, director del Centre d'Estudis Epidemiològics de la Sida. L'informe també revela que gairebé la meitat de les noves infeccions, un 48%, són en persones que tenen entre 15 i 30 anys, sobretot homes. Un dels reptes també és combatre el retard en el diagnòstic, ja que un 40% dels casos es detecten tard, quan ja haurien d'haver començat el tractament. S'estima que a Catalunya hi ha unes 33.000 persones amb VIH, un 25% de les quals no saben que estan infectades.

Canvis d'hàbits sexuals
Però mentre que el VIH es manté estable, creixen altres infeccions de transmissió sexual entre els joves, especialment la clamídia, la sífilis i l'herpes. "És preocupant, però no difereix del que passa en altres països", va dir Jordi Casabona. Aquest epidemiòleg ho atribueix a un canvi en els hàbits sexuals. "L'edat d'inici de les relacions sexuals cada cop és més precoç, les relacions són ocasionals, més freqüents, i passa més temps fins que es consolida un parella estable. Tot plegat explica per què en els últims deu anys hi ha hagut una reaparició de les malalties de transmissió sexual", va argumentar Casabona.

La sífilis va augmentar un 13% el 2011 i la infecció pel virus de l'herpes simple és, després dels condilomes pel virus del papil·loma humà, la infecció per transmissió sexual més freqüent. "En els joves, el VIH no és un problema, però sí que ho són la clamídia i l'herpes", conclou Casabona.

Lara Bonilla
23/04/13