dijous, 10 de gener del 2013

Nou crit d'alerta del síndic de greuges per la vulnerabilitat de la infància a Catalunya

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha assegurat que algunes polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya "han contribuït a agreujar la situació de vulnerabilitat" dels menors. Fa una dura crítica al govern actual. Ribó ha denunciat que la Generalitat ha incomplert "la major part" de les mesures que ell va recomanar amb anterioritat.


El síndic ha entregat aquest dimecres l'Informe sobre els drets de la infància 2012 a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En el document, Ribó posa de manifest que la suspensió d'algunes ajudes de menjador escolar i l'increment de les quotes d'accés a diferents serveis com les escoles bressol han augmentat la vulnerabilitat de la infància. En minvar les polítiques públiques que afavoreixen el benestar dels nens i nenes a Catalunya, la pobresa infantil, que en aquests moments supera el 26%, augmenta.

Des de l'any 2009, el síndic de greuges ha advertit que "hi ha polítiques públiques que es van reduint en aquells sectors que estan pràcticament en la línia de la inclusió social, i no només en la infància". Fins ara era una problemàtica greu, però menys palpable, "ara ja és flagrant i és molt evident, i volem fer un nou crit d'alerta que la societat pot perdre molt més si no s'entén que, malgrat les retallades pressupostàries, la prioritat hauria de ser ajudar a minvar la vulnerabilitat dels sectors de la infància".

L'informe insta a corregir "de manera urgent" els criteris per a la concessió d'ajudes i exigeix que la falta de recursos sigui motiu suficient perquè aquestes puguin ser concedides sense necessitat que la unitat familiar estigui en risc social. Per altra banda, esmenta la falta d'incentivació i promoció de les famílies d'acollida, l'escassedat de les quals fa que molts menors s'hagin de quedar als centres d'acollida.

El document de Ribó també adverteix que l'augment de places dels centres per a menors privats de llibertat "afecta negativament el dret a la intimitat dels menors internats". D'aquesta manera insta a suspendre la decisió de tancar el centre dels Til·lers, a Mollet del Vallès, i reduir les places del de Montilivi, de Girona.

Pel que fa a l'ensenyament, segons l'informe, l'ampliació de la ràtio de nens i nenes per classe condiciona el dret a una educació de qualitat. Es fa referència també a la "segregació escolar" i denuncia que alguns municipis, com Sabadell o Montcada i Reixac, no compleixen l'obligació d'establir les mateixes àrees d'influència per als centres públics i concertats, un criteri que influeix en l'elecció dels col·legis.

09/01/13