dimarts, 6 d’octubre del 2015

Massagué augura que d'aquí cint anys s'haurà guanyat la guerra al càncer

"Serà una de les grans conquestes de la primera meitat del segle XXI", vaticina 

"En un termini de dues dècades el càncer serà dominat com les infec­cions ho van ser al segle XX", afir­ma l'investigador del càncer Joan Massagué. Hi continuarà havent càncer com avui dia encara hi ha infeccions. I alguns casos seran mortals com ho són algunes infec­cions. Però, de la mateixa manera que en el passat es va aprendre a identificar els diferents virus i bac­ teris i es van desenvolupar vacu­nes i fàrmacs efectius per comba­tre'ls, avui dia s'està aprenent a identificar les diferents cèl.lules tumorals i s'estan desenvolupant tractament cada vegada més efec­tius per lluitar-hi. "Abans, si tenies una infecció, eres un empestat; ara ja no", raona Massagué. D'una ma­nera similar, prediu, el càncer dei­xarà d'estar estigmatitzat.

Reconegut com un dels líders mundials en investigació del càn­cer, el director de l'Institut Sloan Kettering de Nova York va expo­sar la seva visió de futur sobre la malaltia en una conferència orga­nitzada pel Cercle Financer i cele­brada dimarts a l'auditori de La Caixa. Malgrat estar establert als Estats Units des dell979, mai no ha perdut el contacte amb la comuni­tat científica de Catalunya i actual­ ment també és president del Co­mitè Científic Internacional de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona.

Massagué va recordar que el president dels EUA Richard Ni­xon va declarar la guerra al càncer ell971 pensant que en una dècada estaria guanyada. Semblava un repte similar al d'enviar astronau­ tes a la Lluna, que el president Kennedy havia llançat el 1961 i que els EUA havien aconseguit en només vuit anys. Però derrotar el càncer va resultar molt més difícil que arribar a la Lluna. Després de 44 anys, "encara estem en plena batalla", va reconèixer Massagué. Però ara els investigadors del càn­cer veuen per fi que tenen la victò­ria a l'abast.

El seu optimisme es basa en el fet que els avenços de la investigació, que van arribar tan lentament al principi, es produeixen ara de ma­nera cada vegada més ràpida i es­ tan beneficiant cada cop més paci­ents. I que, una vegada s'ha com­près com s'originen i com evolucionen els càncers, científics i metges tenen un full de ruta per frenar-los.

Avui dia ja es tracten amb èxit el 60% dels càncers, va recordar Massagué. Tractar amb èxit signi­fica que o bé es controlen -de ma­nera que la malaltia deixa de pro­gressar- o bé es curen totalment. Això ha estat possible gràcies a avenços de la investigació bàsica en l'últim mig segle: el descobri­ment dels gens del càncer a partir dels anys setanta, el disseny de fàr­macs adaptats al perfil genètic de cada tumor des dels noranta, la presentació del genoma humà el 2000...

"Seqüenciar el primer genoma humà va costar deu anys i 3.000 milions d'euros", va recordar Mas­sagué. "Avui es fa per 950 euros i en un dia". Això permetrà, d'aquí dos o tres anys,seqüenciar el geno­ma de les cèl.lules tumorals dels pacients als hospitals. I, amb el resultat de l'anàlisi genòmica, deci­dir quin és el tractament òptim per a cada pacient. "La ciència ja ha recorregut un llarg camí per convertir el càncer en un problema gestionable", va declarar Isidre Fainé, president de La Caixa, quan va presentar Mas­sagué abans de la seva conferència.

De cara als propers anys, l'inves­tigador va explicar dos exemples d'avenços que elevaran el percen­tatge de pacients tractats amb èxit. D'una banda, la immunoteràpia, que consisteix a habilitar el siste­ma immunitari per eliminar les cèl·lules canceroses. Després d'ha­ver obtingut resultats molt posi­tius en persones amb melanoma, s'ha començat a assajar en tota me­na de tumors. "En alguns casos funciona i en d'altres no; ara hau­rem d'esbrinar per què", va expli­car Massagué.

El segon gran avenç que previsi­blement millorarà els tractaments en un futur a mitjà termini és la in­vestigació de com s'originen -i com es poden desactivar- les me­tàstasis. Aquest és el camp en què Massagué s'ha especialitzat en l'última dècada perquè "les metàs­tasis són la causa del 90% de les morts per càncer" Després d'ha­ver descobert un mecanisme que sembla imprescindible perquè les cèl.lules canceroses s'estenguin a altres òrgans, l'investigador està treballant ara en el desenvolupa­ment de fàrmacs capaços de blo­quejar aquest procés.

"Hi ha optimisme" entre els in­vestigadors i metges del càncer, va declarar Joan Massagué."Als anys noranta, quan es publicava una in­vestigació, dèiem que donaria fruits en el futur. Els avenços arri­ baven en comptagotes, la qual cosa generava frustració. Ara hem en­trat en aquell futur promès. El càn­cer serà una de les grans conques­ tes de la primera meitat del segle XXI". 

Josep Corbella
04/10/2015