divendres, 28 d’agost del 2015

Un de cada tres usuaris de la Fundació Tutelar són espoliats per la seva família

Més del 40% dels tutelats tenen més de 60 anys i l'entitat té llogats 55 pisos a 108 persones
Professionals de la Fundació Tutelar atenent persones que tenen sota tutela o curatela per mandat judicial//acn
Tenint en compte que un de cada tres usuaris de la Fundació Tutelar pateixen espoli econòmic per part de la seva família, l'entitat, aprofitant la reforma del Codi Penal, ha advertit que portarà els tribunals les persones que tractin d'aprofitar els poders que tenen sobre les persones grans o discapacitats per quedar-se els seus diners i deixar-los completament desatesos.

Una de cada tres persones que arriben a la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines pateix abusos o és espoliat per part dels seus familiars. Es tracta de persones grans o amb discapacitat, segons explica el director de l'entitat, Josep Maria Solé, per indicar que la major part d'aquests abusos s'han dut a terme dins el nucli familiars. La reforma del Codi Penal permet a l'entitat que pugui perseguir aquests delictes, que fins ara no estaven tipificats i «no podíem fer res i situacions molt greus acabaven sense càstig», apunta. Actualment, l'entitat té sota tutela o curatela 711 persones, la majoria amb malaltia mental o discapacitat.

Fins ara, aquest tipus d'abusos dins l'àmbit familiar quedaven impunes perquè el Codi Penal eximia de responsabilitat criminal. Així, si un fill buidava els comptes bancaris del seu pare, aprofitant que li havia atorgat poders o que era incapaç, no constituïa cap delicte.

El director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé, ha explicat que això feia que algunes situacions dramàtiques, que deixaven la persona gran o discapacitada sense recursos econòmics, no es castiguessin. La fundació calcula que una de cada tres persones que arriben a l'entitat han patit espoli econòmic, en major o menor grau, i lamenta la manca d'eines per perseguir-ho als jutjats.
Ara, la reforma del Codi Penal ha eliminat aquesta exempció dins les famílies i castiga els delictes patrimonials si es cometen abusant de la vulnerabilitat de la víctima, ja sigui per edat o per tractar-se d'una persona amb discapacitat. «Ja avisem que portarem als tribunals qualsevol indici d'abús que detectem», ha afirmat Solé, que celebra aquest petit pas de la Justícia per processar familiars que abusin econòmicament de persones vulnerables.

La majoria d'aquests espolis es detecten quan la persona gran, amb discapacitat o amb malaltia intel·lectual deixa de pagar rebuts o no pot fer front a despeses ordinàries. I hi ha algunes situacions dramàtiques, com la de fills amb algun tipus d'addicció que es ventilen el patrimoni de pares en una situació vulnerable i, a més, deixen de cuidar-los. «Calen polítiques contundents contra els abusos», ha afirmat Solé.

A més, també advoca per una major sensibilitat social per no mirar cap a un altre costat i denunciar qualsevol indici sospitós. «Els metges, si veuen que aquella persona no està ben cuidada, han de denunciar i també les entitats bancàries, que poden detectar moviments estranys en comptes, i la policia i, evidentment, els serveis socials. Tots poden ajudar a detectar els casos i aturar-los al més aviat possible», ha exposat Solé.

711 càrrecs

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines té, actualment, responsabilitats sobre la vida de 711 persones. La fundació només actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, per patologies relacionades amb l'envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. Assumeix responsabilitats ja sigui en forma de tutela o curatela provisional o definitiva.

Segons el que dictamini el jutge, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d'una persona des de diferents àmbits: el social, l'econòmic i el jurídic. El 45,71% de les persones que tenen en tutela o curatela són persones amb malalties mentals (esquizofrènia, trastorns de personalitat o trastorns bipolars majoritàriament). El 25,04% tenen una discapacitat intel·lectual en diferents graus i el 20,25% són persones amb algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa.

ACN / DDG
27/08/2015