dimarts, 30 de setembre del 2014

Creen a Girona un espai de debat i acció antiracista

 Foto: J.N.
La ciutat de Girona va acollir la setmana passada una trobada per constituir un nou espai de diàleg i debat per combatre el racisme. Gairebé una cinquantena de persones d'àmbits i perfils professionals diversos —tot i que la majoria treballen en l'àmbit social— es van trobar per marcar les línies mestres del que, per ara, rep el nom d'Espai Antiracista. 
Professors universitaris de distintes disciplines, mestres, tècnics en immigració, membres d'organismes com la Creu Roja, Càritas, Gramc, i altres activistes culturals van acudir a la trobada. Era a títol personal, a fi d'evitar la càrrega i els condicionaments que podrien significar les entitats i institucions a l'hora de fer un treball complementari al que ja fan. “Els reunits van constatar que existeix un buit en el treball teòric i pràctic de la lluita antiracista”, explica un dels implicats en el projecte.

Consideren, per exemple, que el racisme no es treballa prou a la universitat, i pensen que cal incidir-hi. També en els mitjans de comunicació, i l'ús que fan (fem) del llenguatge a l'hora de tractar temes relacionats amb el racisme. Proposen un fòrum de debat i també una feina conjunta amb aquests agents socials a fi de treballar la qüestió.

Un altre vessant serà una anàlisi de com algunes institucions tenen o permeten actituds “amb tics racistes” a l'hora de, per exemple, discriminar qui pot i qui no pot accedir al lloguer de pisos de les borses de lloguer social que els ajuntaments tenen. L'ús que es fa de la immigració com a argument de la disputa política, de manera més accentuada durant les eleccions, és un altre dels àmbits en què pensen que cal vigilar i fer pedagogia, a més de denunciar aquests comportaments.

L'entitat, que encara s'ha de constituir administrativament, neix amb la intenció de treballar al Gironès, però amb una especial incidència als dos municipis principals, Girona i Salt.

LA XIFRA 
  • 48 persones són les que van assistir a la primera trobada per constituir formalment l'Espai Antiracista.

LES DATES

  • 20.9.2014: es va fer la reunió que va ser el tret de sortida a l'Espai Antiracista, en què es van definir les línies bàsiques de treball.


  • 4.10.2014: hi ha prevista una nova trobada de l'espai a fi de continuar el seu procés de constitució i consolidació.

Jordi Nadal 
28/09/14
El Punt Avui