dimecres, 5 de juny del 2013

Els farmacèutics demanen suport al Parlament davant dels deutes de Salut

Entreguen a Núria de Gispert 400.000 firmes de suport de ciutadans
La Generalitat deu en l'actualitat 302 milions d'euros a les farmàcies
Foto: ACN
El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha entregat avui a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el plec amb 400.000 firmes recollides de ciutadans que se solidaritzen amb el sector, al qual la Generalitat deu en aquests moments 302 milions d'euros, corresponents a tres facturacions mensuals de fàrmacs dispensats, subjectes a recepta pública. De Dalmases ha deixat constància de la situació de "desesperació i angoixa" en què estan molts farmacèutics. "Hem demanat al Parlament que la Generalitat doni prioritat al pagament dels fàrmacs amb càrrec al Servei Català de la Salut (CatSalut) que ja estan dispensats --ha dit De Dalmases-- i hem sol·licitat que se'ns informi sobre el futur que ens espera, perquè no tenim cap concreció".

"Se'ns deuen tres mesos, i no sabem en quin moment es podrà retrocedir, ni si això remetrà o anirà a millor --ha afegit De Dalmases--. Per tant, la situació a les farmàcies és de gran desesperació". Els farmacèutics han subscrit de forma individual els documents de reclamació dels interessos generats per aquesta demora en els pagaments, que en conjunt pugen a 10 milions d'euros. Aquesta reclamació conjunta es presentarà davant del CatSalut, ha indicat De Dalmases, que ha assegurat que ha exposat la situació del sector a tots els partits polítics. "Ja no sé quina tecla ens queda per tocar --ha insistit--. Hem consultat la Comissió Europea en relació amb la llei de morositat de les administracions públiques, i els hem traslladat quatre preguntes respecte a aquesta qüestió".

Les dificultats per cobrar els fàrmacs que dispensen als ciutadans que presenten receptes públiques ha portat nombrosos farmacèutics a reduir dràsticament els seus estocs, fet que en nombrosos establiments es tradueix en el desproveïment de productes. Un total de 16 farmàcies de Barcelona ja han tancat per aquesta mateixa causa. 

Àngels Gallardo
29/05/13