dimecres, 12 de febrer del 2014

Els oncòlegs alerten que es subestima el càncer ginecològic

La dificultat per tenir actualment proves de diagnòstic precoç, la incidència mitjana d'aquesta malaltia, la falta d'informació i alguns mites, dificulten i subestimen la importància del càncer ginecològic a la població femenina, segons l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

La incidència total del càncer ginecològic, sense tenir en compte el de mama, a l'Estat espanyol és del voltant del 17 % de la població, segons les dades estadístiques del Globocan del 2008.

El d'endometri és el càncer d'aquest tipus més freqüent, amb una incidència de 10,9 per cada 100.000 habitants; seguit del d'ovari, 8 per 100.000; i el de cèrvix, 3 per 100.000 habitants.

En canvi, el de vulva i vagina són els que registren menys incidència a la població.

El càncer d'ovari, que es presenta en un 80 % dels casos en un estadi avançat i en dones de més de 60 anys de mitjana, és el que presenta una taxa de mortalitat més gran (4/100.000 habitants), seguit de l'uterí (2/100.000 habitants) i el de cèrvix (1,9/100.000 habitants).

El de cèrvix es diagnostica en pacients d'una mitjana de 48 anys, a les quals si se les tracta de forma precoç se'ls ha d'intervenir quirúrgicament, mentre que si es diagnostica en fases més avançades, el tractament es basa en ràdio i quimioteràpia.

El càncer de cèrvix comporta un risc afegit, el virus del papil·loma humà (VPH), present en més del 99 % dels tumors, mentre que els càncers de vagina i vulva redueixen aquest percentatge al 40 %.

Per aquest motiu, els especialistes insisteixen en la importància de la vacunació contra el VPH.

La incidència del càncer ginecològic es posa en relleu en què la meitat de les pacients ateses en la Consulta d'Atenció Immediata de Ginecologia (CAI) el pateixen en alguna de les seves formes.

Els oncòlegs alerten que es tracta d'un càncer "molt desconegut entre la població" i que afecta 9.500 dones cada any a tot l'Estat.

Després de gairebé dos anys de funcionament, la primera consulta d'atenció immediata específica de ginecologia oncològica s'ha demostrat molt efectiva per facilitar el cribratge del càncer ginecològic i per avançar els tractaments més adequats.

Des de la seva creació, la CAI ha atès 205 pacients, de les quals s'han diagnosticat 110 càncers ginecològics, de les quals 88 s'han intervingut quirúrgicament.

Segons ha comunicat el propi centre, un dels "punts forts" de la Consulta d'Atenció Immediata és la bona coordinació que existeix entre metges de primària i els especialistes de l'Hospital, ja que és el mateix metge del centre d'atenció primària qui deriva les pacients directament a Vall d'Hebron.

El 53 % de les pacients que acudeix a aquesta consulta són diagnosticades d'algun tipus de càncer ginecològic i el 83 % requereix una intervenció quirúrgica.


EFE
10/02/14