divendres, 5 de desembre del 2014

Universitaris violadors

La Jackie, de 18 anys, va ser violada per set companys de la Universitat de Virgínia. 
Un 20% d’universitàries als EUA han estat violades o agredides per companys però només el 12% ho denuncien.

RYAN KELLY / AP Lleure sense risc. Manifestació en contra de les violacions, a la zona de bars propera a la Universitat de Virgínia, a Charlottesville
Estudiar en una universitat dels Estats Units és sinònim de triomf, però tampoc en aquest cas no és or tot allò que lluu. Sense pertànyer al top ten, la Universitat de Virgínia (UVA) també està considerada d’elit. Apareix entre les 150 millors universitats del món, per sobre de la millor d’Espanya –la Universitat de Barcelona–, però la seva degana, Teresa A. Sullivan, no ha tingut més remei que prohibir les festes i clausurar les fraternitats, de moment fins al 9 de gener, per un fenomen estremidor: les violacions en grup d’estudiants. En la puritana societat nord-americana resulta que fins a 86 universitats estan sent sotmeses a una investigació federal per escàndols de violació que les universitats mateixes sovint oculten per evitar el desprestigi de la institució.

La Jackie, una jove de 18 anys, procedent d’una localitat rural de l’estat de Virgínia, va arribar a l’UVA disposada a menjar-se el món. Al cap de poc temps la van convidar a una festa de la prestigiosa fraternitat Phi Kappa Psi. Un amic se la va emportar a una habitació on, gairebé a les fosques, l’esperaven sis energúmens més. La Jackie va pensar primer que era una quintada, però quan va sentir dir “Agafa-li la puta pota” va témer el pitjor. Van estar-hi tres hores; l’un rere l’altre la van violar entre rialles, cops, cerveses i comentaris grollers. Després fins i tot els seus amics més propers la van dissuadir de denunciar-ho. “Seràs la nena que va plorar per una violació i mai més una fraternitat no ens convidarà a cap festa”, li va dir la seva amiga Cindy.

Això va passar quan la Jackie estava al primer curs. el 2012. Ara, quan ja fa tercer, cansada de les traves que trobava per poder denunciar el crim, ha optat per explicar la seva història a la revista Rolling Stone. El relat ha commocionat la societat nord-americana, que torna a mirar-se al mirall sense reconeixe’s a si mateixa, mentre líders polítics de totes les tendències, començant pel mateix president, intenten encapçalar campanyes de sensibilització. “Les primeres setmanes del primer any és quan els estudiants són més vulnerables a l’assalt sexual”, assenyalen els testimonis recollits per la revista.

La Universitat de Virgínia no és un cas aïllat als Estats Units, ni de bon tros. La Casa Blanca va divulgar a començaments d’aquest any un informe que espanta: una de cada cinc estudiants a les universitats dels Estats Units ha estat violada o agredida sexualment i només un 12% ho ha denunciat. La resta ha evitat fer-ho per por de represàlies i de ser marginades pels seus companys. L’informe, elaborat pel Consell de la Casa Blanca sobre les Dones i les Nenes, acaba dient: “Cap dona als Estats Units no té més risc de ser violada o agredida sexualment que les universitàries de la nostra nació”. El document assenyala que sovint les víctimes es troben indefenses pel consum de drogues i alcohol amb què les tempten i adverteix que en nou de cada deu casos les víctimes coneixien els violadors.

L’informe dóna dades tan inquietants com que el 7% dels alumnes universitaris de sexe masculí reconeixen haver intentat una violació i que el 63% d’aquests homes ha admès haver reincidit amb una mitjana de “sis violacions per persona”. Amb aquest informe com a premissa, el president Obama va plantejar un programa oficial per la lluita contra l’epidèmia: “És una ofensa a la nostra decència –va declarar Obama– i necessitem encoratjar els joves, homes i dones, perquè s’adonin que l’agressió sexual és simplement inacceptable (...) Les víctimes han de fer el cor fort per aixecar-se i dir-ho”.

Així que la direcció de la Universitat de Virgínia va saber que la revista Rolling Stone publicaria la història de la Jackie, va impulsar totes les investigacions: “Hi ha persones a la nostra comunitat que saben el que va passar aquella nit i els crido que facin un pas endavant per denunciar els fets”, va exigir la degana Sullivan.

L’UVA tenia motius inconfessables per evitar d’entrada que l’escàndol transcendís. És una de les 86 escoles sota investigació federal, però també és una de les 12 investigades específicament per l’Oficina de Drets Civils, que amenaça no només amb sancions econòmiques, sinó amb la pèrdua de les subvencions federals. Segurament per tot això, la Jackie va trobar tantes dificultats per denunciar el cas. Va investigar pel seu compte i va tenir constància de diversos casos de violació, dos d’ells també en grup. Va buscar en va l’estadística. Va preguntar a la direcció de l’escola i això es el que li van respondre: “Són dades difícils de trobar perquè ningú no vol enviar la seva filla a l’escola dels violadors”.

Jordi Barbeta
01/12/14
La Vanguardia