dissabte, 17 d’agost del 2013

Surt de l'hospital el ciutadà polonès a qui van trasplantar la cara

L'operació, realitzada al maig, va incloure trasplantaments de mandíbula, paladar i part inferior de la conca dels ulls.

Pacient i el cap de l'equip mèdic a Polònia. AFP
El ciutadà polonès de 33 anys a qui al maig van realitzar un dels trasplantaments de cara més extensos del món, s'ha presentat aquest dimarts davant les càmeres amb l'equip mèdic que l'ha tractat per anunciar la seva sortida de l'hospital.

El jove, que va patir un accident al planter on treballava quan una màquina talladora de pedra va estar a punt d'amputar-li la cara, va haver de ser intervingut el 15 de maig durant 27 hores 'a vida o mort', amb un termini de preparació mínim per a una operació d'aquestes característiques i un trasplantament que incloïa la mandíbula, el paladar i la part inferior de la conca dels ulls.

RECUPERARÀ LA PARLA COMPLETA D'AQUÍ NOU MESOS
En la roda de premsa oferta aquest dimarts l'home, identificat pel nom de pila 'Grzegorz', portava ulleres i tenia dificultats per parlar. Adam Maciejewski, cap de l'equip mèdic encarregat de portar a terme l'àrdua tasca de reconstrucció facial, ha assegurat que "la funció de la parla hauria de tornar a la normalitat d'aquí nou mesos".

Així mateix, ha assenyalat que "el procés terapèutic sembla evolucionar correctament. No obstant, la recuperació completa de la funció motora facial requerirà diversos mesos d'exercicis", que a partir d'ara el pacient podrà realitzar al seu propi domicili.

El trasplantament del jove 'Grzegorz', el primer d'aquest tipus realitzat a Polònia, es va portar a terme al centre oncològic de Gliwice set anys i mig després del primer trasplantament de cara al món, el 27 de novembre del 2005 a l'Hospital Universitari d'Amiens, a França.

AFP/Varsòvia