dilluns, 16 de juny del 2014

Barcelona va atendre l'any passat 326 avis maltractats

Els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona van atendre l'any passat 326 persones majors de 65 anys víctimes d'algun tipus de maltractament –el 2012 havien estat 371–. El 83% eren dones i més de la meitat tenien més de 85 anys. La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, va destacar ahir davant d'aquestes dades que ser dona i d'edat avançada són factors de risc. També ho són tenir un alt grau de dependència i l'aïllament o la solitud.

Tots els professionals que estan en contacte amb gent gran, com ara els de residències i casals, han de vigilar si ha indicis de maltractaments Foto: Quim Puig
Amb la intenció de “promoure el bon tracte a les persones grans”, Fandos va presentar algunes de les millores al protocol de detecció i prevenció del maltractament. En definitiva, els professionals de serveis socials disposaran a partir d'ara d'unes eines més precises per valorar amb rapidesa possibles situacions d'abusos i alhora s'ampliarà la xarxa de vigilància per detectar signes de maltractaments. En aquesta xarxa s'hi inclouen tant els professionals dels serveis d'atenció domiciliària, de teleassistència, de residències i casals, que estan en contacte directe amb la gent gran, com els dels equipaments de proximitat, és a dir, les instal·lacions esportives, les biblioteques o els centres cívics.

La cap del Departament de Persones Grans de l'àrea de Qualitat de Vida, Ester Quintana, va explicar que hi ha indicis típics que fan sospitar que aquella persona és víctima de maltractaments com ara la tristesa, la depressió, la falta d'higiene, que no compleix les visites al metge, no està ben alimentat o bé no dur amb ordre la medicació. Si algun professional dels serveis socials o bé dels serveis de proximitat de la ciutat en té alguna sospita haurà d'activar l'alerta.

L'actualització del protocol, vigent des del 2007, també estableix les bases per a un treball coordinat entre els serveis municipals i els serveis de Salut, Justícia i cossos de seguretat. Quintana va subratllar que es posarà especial atenció en enviar una informació precisa a la fiscalia, en els casos que es considera necessari, per actuar en la protecció de la suposada víctima.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que un 6% de persones grans pateixen maltractaments. En el cas de les persones grans maltractades, però, sempre es té en compte la seva voluntat. “S'ha de respectar el dret a la intimitat i a decidir”, va incidir Quintana. Que va afegir que llavors es fa “un treball d'acompanyament perquè la persona reconegui que necessitat ajuda”.

Negligència i abandó
Dels 326 casos de l'any passat, el 41% eren per negligència (no atendre les necessitats de la persona gran); el 34% per abandonament i el 18% per abús psicològic o emocional (sobretot agressions verbals i intimidacions). L'agressor acostuma a ser el fill o bé el nét.

Sònia Pau
11/16/14