dimarts, 24 de febrer del 2015

Càritas Europa alerta sobre el creixement de la pobresa i les desigualtats socials

Un informe adverteix de la creació de llocs de treball inestables i precaris
Centre de distribució d’aliments de Càritas i el Banc dels Aliments al carrer Pedret de Girona
Amb la crisi Càritas Espanya ha passat d’atendre 370.251 persones el 2007 a 1,3 milions el 2012

El tercer informe de Càritas Europa sobre l’impacte de la crisi als països de la UE revela que no s’ha avançat en la creació d’ocupació i en l’eradicació de la pobresa, en contra dels objectius previstos en l’Estratègia Europa 2020. Els autors assenyalen que les polítiques que prioritzen l’austeritat “no estan funcionant” i que, després de sis anys de crisi econòmica, “els pobres continuen pagant per una crisi que no han causat”. A més, revela augments preocupants de pobresa i de privacions a set països: Xipre, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal, Romania i Espanya.

Càritas Europa és una de les set grans regions que formen Càritas Internacionalis, l’organització caritativa i humanitària més gran del món, que agrupa 165 entitats nacionals d’assistència, desenvolupament i servei social. Càritas es va fundar el 1897 a la ciutat de Colònia, pel prelat Lorenz Werthmann, sota el nom d’Associació Caritativa per a l’Alemanya Catòlica, però va renéixer amb força al final de la II Guerra Mundial. primer en la distribució d’ajuda i més tard per ajudar els damnificats tant de catàstrofes naturals com de la postguerra. Actualment és un dels puntals de l’Església catòlica i gaudeix d’àmplia acceptació social.

Càritas Europa afirma que les polítiques de lluita contra la crisi “estan tenint un impacte devastador en la població europea” i els països s’estan demostrant incapaços de “protegir els serveis públics essencials i de crear ocupació”. El document qüestiona durament el discurs oficial, que suggereix que el pitjor de la crisi ha passat. El secretari general de Càritas Europa, Jorge Nuño, ha assenyalat que “aquest informe fa una crida a adoptar solucions polítiques alternatives” i “constata que haver donat prioritat a les mesures d’austeritat no ha solucionat la crisi, sinó que ha causat problemes socials que tindran un impacte durador”. Tota una declaració d’intencions, més a prop dels interessos del sud d’Europa que del centre i el nord.

Espanya, tot i haver millorat lleugerament, es troba en quart lloc pel que fa a la taxa de risc de pobresa infantil, amb un 27,5%, només per darrere de Romania (32,1%) Grècia (28,8%) i Bulgària (28.4). El creixement del nombre de persones ateses per Càritas des de l’inici de la crisi a Espanya ha passat de 370.251 el 2007 a 1,3 milions el 2012. El 26% són persones individuals i el 74% són famílies.

L’informe assenyala que la lluita contra la pobresa familiar i infantil hauria de ser una de les prioritats de la UE amb elements de fiscalitat favorable per a les famílies, el suport no discriminatori a les famílies, respostes a les necessitats especials de les famílies migrants i garantia de cures familiars adequades. Entre els perills de futur s’apunta a la falta d’oportunitats d’ocupació per als joves i a l’augment dels llocs de treball temporals i precaris, que juntament amb la falta de formació adequada i un suport social insuficient posen la joventut en un risc més elevat de pobresa. El document recomana garantir uns ingressos mínims, lluitar contra l’evasió fiscal, establir estratègies d’integració de la població gitana i destinar fons i inversions per fomentar la inclusió social. 

Josep Playà Maset
22/02/2015