dilluns, 29 de desembre del 2014

El govern espanyol promet 6.000 tractaments d'última generació contra l'hepatitis C el 2015

Malalts d'hepatitis C demanen que els tractaments només depenguin del metge 

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat estima que el proper any entre 5.000 i 6.000 malalts d'hepatitis C seran tractats amb els nous medicaments, una xifra que podria arribar fins als 7.000 pacients amb l'entrada d'altres fàrmacs innovadors. Segons ha explicat el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, en una roda de premsa per abordar aquesta problemàtica després de reunir-se amb el director de Farmàcia, Agustín Rivero, i la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, Belén Crespo, des del 2013 s'han tractat 700 persones amb el 'sofosbuvir', un d'aquests fàrmacs d'última generació.

Moreno ha assegurat que el cost que comportarà el tractament dels pacients no suposarà una càrrega addicional per a la despesa de les comunitats autònomes, i ha explicat que Espanya és un dels primers països de la Unió Europea a finançar tots els medicaments disponibles contra aquest virus. El 'simeprevir' va ser el primer a finançar-se, a partir de l'agost passat, mentre que el 'sofosbuvir' va entrar al sistema públic el passat mes de novembre. De fet, els 700 pacients que l'han rebut des del 2013 -200 el 2013 i uns 500 aquest any- ho han sigut com a "medicació d'ús compassiu" o en assajos clínics.

El virus de l'hepatitis C va descobrir-se el 1989, i per això la majoria dels casos es van originar entre el 1970 i el 1980 mitjançant transfusions sanguínies, quan encara no es coneixia. Es calcula que a Espanya hi ha uns 480.000 pacients infectats, tot i que només 50.000 estan diagnosticats, segons el ministeri. La malaltia no produeix símptomes en un principi, i es només en estadis avançats quan es manifesta. L'aparició de nous medicaments va fer pensar els malalts que podrien superar la malaltia, però l'elevat cost ha complicat la seva introducció en la cartera pública de serveis. De fet, els criteris per poder prescriure els fàrmacs d'última generació inclouen només els trasplantats de fetge i els casos de cirrosis més avançada.

També aquest dilluns, la Federació Estatal de Malalts i Trasplantats Hepàtics (FNETH) i el Grup de Suport als Malalts d'Hepatitis C (GAEHC) han exigit que els tractaments contra l'hepatitis C només depenguin de la prescripció del especialista, sense limitacions econòmiques "infundades". En un comunicat, les dues organitzacions plantegen que la decisió mèdica de disposar lliurement dels fàrmacs finançats per la sanitat pública no estigui condicionada per "directrius restrictives basades en termes econòmics infundats" i assenyalen que "un tractament en fases inicials evitaria costos molt més alts".

Així mateix, la federació i el grup de malalts, compost per divuit associacions de malalts hepàtics de tot Espanya, insten els pacients a no pressionar l'especialista sol·licitant determinats fàrmacs, ja que el professional ha de decidir el tractament més adequat per a cada cas. Les dues entitats destaquen que, de moment, no hi ha un medicament "miraculós" per curar l'hepatitis C, que no s'aconsegueix amb un sol fàrmac per molt eficaç que sigui, sinó que és necessària la combinació d'almenys dos.

EFE
29/12/14