dijous, 5 de gener del 2017

Sindicats i professionals sanitaris alerten del col·lapse a les urgències hospitalàries

Salut reconeix que estan "saturades", però que és un "patró típic" provocat per l'increment de la demanda d'aquesta època de l'any
Imatge de col·lapse captada a l'hospital Parc Taulí, a Sabadell, per treballadors del centre
Llits als passadissos, temps d’espera que poden arribar a les 12 hores i pacients sense llits per ser ingressats. Les urgències estan col·lapsades. Així ho denuncien sindicats, com Metges de Catalunya, i professionals d’urgències de diversos hospitals catalans, que alerten que estan atenent els pacients en condicions límit. Des del departament de Salut eviten parlar de col·lapse, però admeten que hi ha una situació de “saturació”. La directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal, assegura que és el “patró típic” d’aquests mesos de l’any, quan s’incrementa més la demanda.

"La grip ha estat la gota que ha fet vessar el got", ha dit a l'ARA el cirurgià d'urgències del Consorci Sanitari de Terrassa Xavier Lleonart, que aquest dimecres tenien 25 pacients a urgències pendents d'un llit per poder ingressar-los. Però la situació ve de lluny i el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, ha explicat a l'ARA que la grip no és el que fa col·lapsar les urgències, sinó "les retallades que s'han patit durant els últims 6 anys de crisi econòmica" en són les principals responsables, ja que "han fet perdre entre 9.000 i 10.000 milions d'euros", cosa que evidencia que la situació ara "sigui molt tensa".

Segons Puig, "el col·lapse és generalitzat a molts hospitals de Catalunya", i s'ha vist afectat per la "pèrdua de més de 1.000 metges de família en els últims cinc anys", cosa que denuncia que ha fet que "un milió i mig de persones quedessin sense facultatiu".

Incrementar el nombre de llits o obrir les plantes que estan tancades, podria ser una de les solucions a tota aquesta situació. Alerta que en els últims 6 anys "s'han perdut al voltant de 1.200 llits". De fet, Puig explica que Catalunya té al voltant de 3 llits per cada 1.000 habitants "quan la mitjana europea és de 5". Des del departament de Salut, però, Nadal assegura que "el model sanitari europeu funciona diferent del català i no es pot comparar".

Absorbir l'increment de demanda
Salut defensa que cada any el departament incrementa els recursos per fer front a l'augment de demanda que hi ha en aquesta època de l'any. Així, aquest any han aportat 16,8 milions d'euros, un milió d'euros més que l'any passat, "la xifra més alta dels últims anys", assegura Nadal. Cada centre és "l'encarregat de gestionar els recursos que rep a mesura que s'incrementa la demanda", explica.

Per fer front a l'augment del nombre de pacients, a l'hospital Parc Taulí de Sabadell aquest dimarts van obrir les plantes que tenien tancades, concretament, 14 llits. Tot i això, la portaveu del col·lectiu de professionals sanitaris que s'han unit amb el nom Professionals d'urgències que no podem més, assegura que el "col·lapse encara no ha millorat" i que en una de les unitats d'urgències que té capacitat per a 38 persones, "se n'han atès 73, cosa que comporta posar llits als passadissos i pacients en cadires". A l'hospital de Mataró la demanda ha crescut un 30% en tres dies, segons el cirurgià d'urgències Jordi Cruz.

A l'hospital de Sant Pau de Barcelona la situació també és similar, ja que en els últims dies han atès entre 40 i 60 pacients que estan pendents d'ingressar, quan la xifra normal és d'entre 20 i 30 persones. Segons el cap clínic d'urgències d'aquest hospital, Iván Díaz, estan al 100% d'ocupació i aquesta situació provoca "retards en les visites dels pacients no-crítics de fins a 6 hores".

Els llits als passadissos s'han convertit en una imatge habitual quan hi ha un augment del nombre de pacients. Una imatge que la directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut explica que estan intentant revertir amb la preparació "d'un pla de dispositius intermedis" per tal de millorar "la dinàmica interhospitalària" i evitar aquestes situacions. "Això implica temps i no es pot fer d'un dia per l'altre", defensa Nadal.

Segons dades del departament de Salut, des del 2014 els serveis d'urgències atenen un 3% més de pacients de mitjana cada any. El 2015, la xifra es va situar en 5,8 milions de persones ateses a hospitals, Centres d'Atenció Primària (CAP) i Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM). Només els centres hospitalaris han rebut de mitjana en l'últim any 9.500 visites diàries als serveis d'urgències.

Mireia Esteve
04/01/2017