dijous, 7 d’abril del 2016

La diabetis s'ha multiplicat per quatre al món entre 1980 i el 2014

  • A Espanya ocupa el sisè lloc entre les principals causes de mortalitat
  • La dieta excessivament calòrica i l'absència d'exercici físic en són les principals causes

El nombre de persones que pateixen diabetis al món s’ha multiplicat per quatre entre els anys 1980 i el 2014, fins a arribar als 422 milions de casos durant aquest últim any, segons indica un informe publicat ahir per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La dieta excessivament calòrica i la tendència al sedentarisme mostrada per individus de totes les edats són dues de les principals causes d’aquest avanç de la malaltia.

Els endocrinòlegs han tornat a advertir que és molt arriscat que els nens optin de forma creixent per jugar amb tauletes i ordinadors en detriment de les pràctiques en què exerciten el cos.

L’OMS assegura en el seu informe que la diabetis està entre les principals causes de mort a Espanya. En concret, ocupa el sisè lloc, precedida de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. El 2014, més de 10.400 persones van morir a Espanya per la diabetis, mentre que 28.000 morts més es van atribuir a alteracions en els nivells de glucosa a la sang, estat que precedeix la diabetis.

En xifres globals, l’agència sanitària de l’ONU detalla que el 2012 els alts nivells de glucosa a la sang van ser responsables de 3,7 milions de morts al món, de les quals 1,5 milions van ser directament causades per la diabetis.

Primer estudi global
L’escalada de la malaltia i, tenint en compte que dels 3,7 milions de morts un 43% tenia menys de 70 anys, ha portat l’OMS a llançar el primer informe global sobre la malaltia i a dedicar el Dia Mundial de la Salut, que se celebra avui, a aquesta malaltia per tal de conscienciar la població sobre aquest risc. L’informe alerta que la diabetis ha crescut especialment en tres dècades en països de baixos i mitjans ingressos. En aquests països, les taxes de mortalitat en adults de 20 a 69 anys per causes associades a alts nivells de sucre són més altes, i més en els homes.

Per zones, l’OMS destaca la incidència de la mortalitat en adults sobretot a l’Àfrica, a l’est del Mediterrani i al Sud-est Asiàtic, i assenyala l’oest del Pacífic com la zona on més han augmentat les morts entre els anys 2000 i el 2012 (de 490.000 a 944.000).

El percentatge de població malalta també s’ha multiplicat. Entre el 1980 i el 2014 ha passat del 4,7% al 8,5%. La pobresa i la deficient educació nutricional són les principals causes de la diabetis. En les societats desenvolupades, coincideix amb la promoció de menjar preparat o precuinat, excessivament greixós i calòric, molt més econòmic que la carn o el peix frescos.

La diabetis està directament relacionada amb el sobrepès i l'obesitat. Gairebé el 50% de la població espanyola pateix sobrepès, procés que en un 12% dels casos condueix a l'obesitat, malaltia escassament diagnosticada de forma correcta i de difícil tractament. Les persones obeses acumulen una desproporcionada quantitat de teixit gras entre el tòrax i el maluc. Això implica que el pàncrees ha de produir més insulina de la que està en disposició d'elaborar, procés que condueix a l'esgotament d'aquest òrgan i a l'aparició de la diabetis. Sense insulina, o amb escassetat d'aquesta substància, la glucosa que sorgeix del metabolisme de la dieta ingerida s'acumula a la sang.

L'OMS qualifica la diabetis com un seriós perill per a la salut pública, ja que entre les seves conseqüències hi ha la ceguesa, la fallada renal, les complicacions cardiovasculars, en especial l'infart de miocardi, i l'amputació de les extremitats inferiors.

06/04/2016