dijous, 6 de març del 2014

L’alcohol atrapa els menors

Alcohol, tabac i cànnabis són les tres drogues més consumides pels adolescents catalans i de la resta de l’Estat. Però mentre les enquestes dels darrers tres o quatre anys constaten que els nois i noies de 14 a 18 anys cada cop fumen menys tabac i menys porros, els mateixos informes mostren que el consum d’alcohol no només no es redueix, sinó que continua augmentant. Segons les dades de l’enquesta estatal sobre ús de drogues en estudiants de secundària, presentada ahir pel Ministeri de Sanitat i referides a l’any 2012, més de la meitat dels menors d’entre 14 i 18 anys han fet botellón en l’últim mes i el 31% s’han emborratxat.

El principal escull per lluitar contra l’elevat consum d’alcohol entre els més joves és “la baixa percepció de risc” que la societat en general té davant d’un fet “culturalment molt acceptat”, alerta el doctor Joan Colom, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. El 29% dels escolars de 14 anys de l’Estat s’han emborratxat algun cop en l’últim any, mentre que la mitjana d’edat en què es prova per primer cop l’alcohol se situa en els 13,9 anys.

“Augmentar la percepció de risc i fer tot el possible per augmentar l’edat en què els nois i noies comencen a consumir són dos elements fonamentals per reduir el consum”, afirma Joan Colom. Per aconseguir-ho, “cal conscienciar tota la comunitat, des de la família, a l’escola i els amics; però també buscar i oferir alternatives d’oci”. De fet, un dels principals problemes amb què topa la lluita contra el consum d’alcohol entre els més joves és l’associació que se’n fa amb la festa i la diversió. “L’alcohol té un component de desinhibició que no té, per exemple, el tabac”, argumenta Colom.

L’enquesta estatal posa de manifest que en les edats més joves –de 14 als 16 anys– hi ha més noies que no pas nois que confessen haver-se emborratxat en l’últim any. Aquesta tendència es capgira en arribar als 17 anys, quan el percentatge de nois que admeten haver protagonitzat almenys una borratxera supera el de noies. “Aquest tipus de comportament en les noies, que amb el pas del temps van adquirint més capacitat de control, es veu en totes les drogues, excepte en el tabac”, assegura Colom.

La pràctica del botellón, que a Catalunya era testimonial als anys noranta, ha anat guanyant força també aquí en els últims anys, ja sigui en festes majors i de barri o als voltants de les zones d’oci nocturn. Segons les dades estatals, aquesta pràctica va augmentant amb l’edat, fins al punt que vuit de cada deu estudiants de 18 anys han fet almenys un cop botellón els últims dotze mesos.

L’enquesta també alerta de l’anomenat binge drinking, o empatx d’alcohol, una pràctica que consisteix a consumir cinc o més copes en menys de dues hores i que han dut a terme el 43% dels joves de 16 anys i el 50% dels de 17 algun cop en l’últim mes. Els supermercats i els bars i pubs són els llocs on els escolars aconsegueixen habitualment l’alcohol, tot i que la venda a menors està prohibida.

Pel que fa a altres drogues, en l’enquesta es destaca que el 18,5% dels estudiants de secundària han consumit algun cop en la vida hipnosedants (amb recepta o sense) i l’11,6% ho han fet en l’últim any.

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida, però el seu ús ha caigut un 36% en la darrera dècada a l’Estat. A Catalunya, l’any 2004, el 30,4% dels estudiants de 14 a 18 anys havien fumat porros en l’últim mes, un percentatge que va baixar al 17% l’any 2012. El consum de cànnabis origina el 94,9% de les demandes de tractament en menors.

Cau el consum de tabac: el 90% el consideren perillós
Si l’enquesta presentada ahir pel delegat del Plan Nacional Sobre Drogas, Francisco Babín, ofereix alguna dada optimista és la que fa referència a la percepció que els estudiants de secundària tenen del tabac: el 90% tenen molt clar que fumar cada dia és perillós per a la salut. De fet, ja des de l’any 2004 es consolida la tendència de la disminució del nombre de fumadors entre els adolescents. En una dècada el percentatge de fumadors diaris s’ha reduït a la meitat: si l’any 2004 consumien tabac cada dia el 21,5% d’aquest segment de població, les dades del 2013 mostren que la proporció ha caigut al 12,5% (13,1% de noies i 12% de nois).

D’altra banda, tot i que ja fa anys que les noies fumen més que els nois, les últimes dades mostren que aquesta distància s’està escurçant i que el fenomen de reducció de fumadors és més notable en les noies, que han passat d’un 24% de fumadores diàries l’any 2004 al 13% del 2012. De fet, un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona –que també ha constatat el descens d’adolescents fumadors a la ciutat– ja ha detectat percentatges de noies fumadores inferiors als de nois en grups de segon d’ESO. Una dada que podria indicar un punt d’inflexió en l’escalada del tabaquisme femení.



Marta Ciércoles
06/03/14