dijous, 5 de gener del 2012

Justícia i Pau i els Drets Humans

Celebració del Dia Internacional dels Drets HumansEl passat dimecres dia 14 de desembre, JiP de Girona va voler commemorar el 63è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, amb una Conferència a l’Aula Magna de la Casa de la Cultura. La Conferència que va anar a càrrec de Jaume Botey Vallès (llicenciat en Història i Filosofia, doctor en Antropologia, professor de la UAB i vinculat en nombrosos moviments socials), va ser precedida per dos testimonis que viuen en les seves vides la dramàtica vulneració dels drets més essencials, com és el dret a l’habitatge i el dret a ser acollit en un país estranger. El primer, en Ramon Mateu és membre de la PAH (plataforma d’afectats per les hipoteques) i, el segon, en Rachid Essafri, marroquí, és membre de ÀKAN. Tant l’un com l’altre varen exposar, amb molta claredat i cruesa, les grans dificultats que avui pateixen ells i milers d’altres persones, a causa de les polítiques liberals que han propiciat puguin ser atropellats tots els drets de la Carta Magna, com, entre els més bàsics, el dret a tenir un habitatge digne o el dret a emigrar a un altre país per poder tenir més possibilitats de sobreviure dignament.

En la seva intervenció el professor Jaume Botey, va fer un repàs històric de les diverses circumstàncies que havien afavorit, en el transcurs dels anys, la constitució del projecte dels Drets Humans, fins a la seva proclamació en el si d’una reunió de l’Assemblea General de les Nacions Unides celebrada al Palau de Chaillot de Paris el 10 de desembre del 1948. Botey també va destacar com la iniciativa de les Nacions Unides, ha acabat amb un fracàs estrepitós, degut a la manca de voluntat política dels mateixos estats que de forma molt solemne, però també molt hipòcritament, el signaven l’esmentat 10 de desembre del 1948. L’esmentat fracàs, segons va argumentar, ha estat motivat per les polítiques neoliberals que gradualment s’han imposat arreu del món amb les esfereïdores conseqüències del creixent empobriment de la major part de la població mundial (segons dades esgrimides, el diferencial entre la franja del 20% dels més rics i la del 20% dels més pobres, s’ha triplicat només d’ençà a la Segona Guerra Mundial i avui la capacitat de benestar dels més rics ja és 92 vegades superior a la dels més pobres).

En front de la creixent desigualtat i de la vulneració dels drets més bàsics, el professor Jaume Botey va proposar que els ciutadans i ciutadanes més sensibilitzats procurem:
·      Estar degudament informats de la realitat que ens envolta en cada moment.
·      Utilitzar els mitjans tècnics que tenim al nostre abast per denunciar les injustícies.
·      Actuar en grup, tant en el barri, la parròquia o altres moviments socials.
·  Promoure la cultura de l’optimisme i l’esperança, tot donant sentit de futur, de transcendència vers quelcom que vagi més enllà del materialisme imperant.

La conferència i els diferents ponents, fou presentada per la responsable de l’associació ÀKAN, Lluïsa Geronès que, al final, va moderar el col·loqui i intervencions dels nombrosos assistents.
  
Justícia i Pau, Girona

Girona, 30 de desembre del 2011