dimecres, 4 de novembre del 2015

Detingut un capellà espanyol pel nou 'Vatileaks'

El sacerdot Vallejo Balda està acusat de robatori de secrets
El Vaticà carrega contra dos llibres a punt de publicar-se

 Imatge d'arxiu EFE
La policia vaticana n'ha après ràpid, després de la filtració el 2012 de documents privats de Benet XVI, cas conegut com a Vatileaks, ja que de manera immediata ha arrestat dues persones que haurien piratejat l'ordinador central que guarda els secrets econòmics de l'Estat papal, abans que aquests, o almenys una part d'aquests, surtin a la llum aquesta setmana en dos llibres. Un dels arrestats és el capellà espanyol de l'Opus Dei Lucio Ángel Vallejo Balda i l'altra és una dona, la seglar italiana Francesca Chaouqui, de 32 anys.

Els llibres que han de veure la llum aquesta setmana podrien passar ara de ser una exclusiva mundial a constituir una de les proves del delicte comès, si es té en consideració un comunicat del Vaticà en el sentit que l'Estat papal podria recórrer a «la cooperació internacional», encara que els autors dels textos siguin italians.

Vallejo Balda i Chaouqui van quedar detinguts després de ser interrogats durant el cap de setmana. El capellà espanyol va quedar en presó preventiva i Chaouqui, que ocupava un càrrec subordinat, en llibertat amb càrrecs, després d'«oferir la seva màxima col·laboració». En un comunicat, l'Opus Dei va manifestar la seva «sorpresa i dolor» pel cas, que, si acaba sent cert, «seria particularment dolorós pel perjudici fet a l'Església».

Un organisme nou  
Els dos sospitosos suposadament haurien forçat l'ordinador del revisor central de l'economia vaticana, Libero Milone, situat a la secretaria econòmica de la Santa Seu. Es tracta d'un organisme nou, que va ser creat pel papa Francesc, per substituir l'antic ministeri d'Economia, l'anomenada Prefectura, que guarda els secrets nets de capellans, monges, diòcesis i ordes religiosos, però també secrets inconfessables que, a l'abric de la institució, haurien comès moltes persones en el passat, des de mafiosos fins als serveis secrets de diversos països.

El cas s'emmarca en les picabaralles vaticanes per obstaculitzar o impedir les reformes del papa Francesc que, poc després de ser elegit, van començar amb els organismes econòmics.

En diverses ocasions, Jorge Bergoglio ha manifestat que hauria preferit començar per les reformes que concerneixen la Santa Seu i l'Església, però que les «urgències» li havien imposat iniciar-les per l'economia. Des de la seva elecció, l'IOR o banc del Papa -un autèntic paradís fiscal al centre de Roma- ha sigut aprimat, els seus directius canviats, s'han tancat més de 10.000 comptes per «inapropiats» i ara té prohibit efectuar inversions. Paral·lelament, el Vaticà compta ara amb tots els requisits de transparència que exigeixen els acords internacionals entre estats per impedir el blanqueig de diners i el finançament d'activitats criminals.

Vallejo i Chaouqui van ser citats i interrogats dissabte passat pel fiscal Gian Piero Milano i el seu adjunt Roberto Zannotti. L'interrogatori es va donar per acabat diumenge. La dona va ser posada en llibertat i el capellà es troba detingut al calabós de la Gendarmeria, el mateix on el 2012 va estar tancat Paolo Gabriele, majordom de Benet XVI, que havia robat documents del despatx del Papa.

La riquesa eclesial  
Un comunicat vaticà va afegir que sobre «els llibres anunciats per als pròxims dies s'ha de dir que també aquesta vegada [sota el papat de Benet XVI n'havien sortit d'altres] són fruit d'una greu traïció de la confiança acordada pel Papa» i va criticar que els autors s'han beneficiat d'un acte «greument il·lícit», com la filtració de documentació reservada. Es tracta dels títols Viacrucis de Gianluigi Nuzzi, ja autor de Vaticano SA durant Benet XVI, i d'Avaricia, del reporter de L'Espresso Emiliano Fittipaldi. Els dos títols prometen mostrar «les cartes que revelen la riquesa, els escàndols i els secrets de l'Església de Francesc».

La divulgació de material classificat és un delicte penat per la legislació vaticana, que preveu unes penes d'entre sis mesos i dos anys de reclusió.


Rossend Domènech
Roma  03/11/2015