dimecres, 30 d’abril del 2014

Una mala postura ens fa més ximples

 Angela Olaru, experta en columna vertebral

Tinc 57 anys. Sóc nord-americana d'origen romanès. Vaig créixer a Los Angeles, on em vaig llicenciar en Biologia Humana, Filologia i Quiropràctica. Visc a Sant Cugat del Vallès. Estic casada amb un català. La meva política és el coneixement. Crec en Déu però no sóc religiosa.

Encara que no em faci mal l’esquena? 
La mala postura, seure amb les cames creuades o per sota del cul, les espatlles caigudes, el tronc i el cap inclinat o estar dret recolzant-se a més sobre una cama, són hàbits que predisposen a més malalties del que podem imaginar.

Amb els anys desvien la columna. 
Sí, i l’escoliosi funcional accelera l’artrosi, predisposa trastorns de memòria i concentració, també de respiratoris, cardiovasculars, digestius, renals, reproductius i fins i tot malalties de la pell.

Puc tenir problemes de pell per seure malament? 
El cervell dirigeix el cos mitjançant la comunicació nerviosa que es fa efectiva a través dels nervis espinals, alguns van a la pell, als músculs, a les articulacions, altres a les vísceres... Com més impecable sigui la postura i més ben alineada estigui la columna més espai hi ha i tot flueix millor.

Té sentit. 
Una postura correcta significa millor equilibri, alineació vertebral, eficiència energètica, oxigenació, circulació sanguínia, limfàtica i del líquid cefaloraquidi, i millor comunicació nerviosa i immunitària. En definitiva menys probabilitat de lesions o altres malalties.

Malalties les causes de les quals es desconeixen podrien originar-se a la columna? 
M’he trobat amb molts casos. Pacients que han vingut a veure’m per una ciàtica han alleujat altres problemes com el restrenyiment, el reflux, l’hèrnia d’hiatus o la dermatitis. Altres han vingut per mal de cap o de coll i han vist desaparèixer els atacs d’asma, la bronquitis o les al·lèrgies, o han millorat l’arítmia, la taquicàrdia o la hipertensió.

Algun estudi impactant?
 
Una investigació dirigida per una odontòloga italiana que va demostrar que durant l’ortodòncia els nens passen per un llarg període d’oclusió dental incorrecta i una deglució atípica. La contracció asimètrica dels músculs masticatoris es transmet inevitablement als músculs del crani i paravertebrals creant una escoliosi compensatòria.

I se’ls desvia la columna? 
Sí, durant el període de creixement la columna és molt flexible. Seria prudent ferlos revisions de columna cada dos mesos.

No deu haver-hi ningú que tingui una postura impecable.
 
Avui dia molt poca gent. La higiene postural s’hauria d’ensenyar a totes les escoles des de la primera infància. Així aconseguiríem prevenir l’artrosi i el dolor d’esquena, primer motiu de baixa laboral i la despesa sanitària més elevada de la nostra societat.

Realment xocant.  
A començaments del segle XX la gran majoria perdien les dents abans dels 40 anys, inclosos els dentistes. S’ignorava que poguessin evitar-se les càries i la pèrdua de peces dentals rentant-nos les dents cada dia i fent revisions periòdiques.

Què proposa? 
Deu minuts d’exercicis diaris de respiració i abdominals per a la columna abans de començar el dia evita la sobrecàrrega de les vèrtebres i els discos per efecte de la gravetat i ajuda a prevenir lesions i l’artrosi precoç, sobretot a nivell lumbar. Per cert, això val per a tots els membres de la família, igual com rentar-se les dents.

Artrosi i anys semblen inseparables.  
Quan la columna és torta tot envelleix abans. Segons un estudi finlandès, de 874 joves d’entre 18 i 20 anys, 534 tenien discopatia, els seus discos s’havien començat a assecar, això significa que en 30 o 40 anys tindran artrosi.

Quins esports són bons per mantenir una columna sana? 
La majoria contribueixen a la desviació de la columna perquè utilitzen més uns grups musculars que uns altres, com el tennis, el golf, el bàsquet, el futbol i fins i tot la natació ja que se sol respirar per un sol costat. Els músculs, en contreure’s milers de vegades de manera asimètrica, torcen la columna.

Llavors? 
Fer exercici físic amb regularitat té infinitat d’avantatges, des de potenciar el sistema immunològic, millorar la concentració, combatre la depressió, la demència, la diabetis i fins i tot el càncer, però requereix revisions posturals i de columna.

Estar sa s’ha complicat molt. 
Només demano deu minuts d’exercicis de respiració i abdominals al matí! Sortir a córrer sense fer-los manté els discos comprimits i n’accelera el desgast.

Els nens porten motxilles pesadíssimes.
 
Ho sé, però només la duen una estona, és molt pitjor asseure’s malament: sobre una cama, doblegats cap endavant durant hores. Tot això provoca que el diafragma es comprimeixi, que hi hagi menor oxigenació per als músculs i per al cervell. Acostumo a dir als nens que seure malament ens torna una mica més ximples, i no és una broma.

Ima Sanchís
29/04/14