dissabte, 14 d’abril del 2012

Un de cada cinc gironins afectats de Parkinson desenvolupa la malaltia abans de fer 45 anys.


Gairebé un de cada 5 gironins ha desenvolupat la malaltia de Par­kinson abans dels 45 anys. Se­gons les xifres aproximades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), a les comarques gironines hi hauria uns 2.500 afectats per aquesta patologia, dels quals el 16% la contreuen a una edat relativament jove. En aquest sentit, úl­timament s'ha donat un augment pronunciat en tota la població i en aquest segment en particular. Els especialistes però, consideren que això és degut a que ara es detecta molt abans la malaltia.

No hi ha dubte però, que el Parkinson, com el càncer, és una malaltia cada cop més comuna en la nostra societat. Segons la SEN, cada any es detecten uns to.000 casos nous a tot l'Estat, un fet que converteix el Parkinson en la se­gona patologia neurodegenerati­va més nombrosa després de l’Alzheimer. Però a més, s'estima que el nombre d'afectats, a causa del progressiu envelliment de la po­blació espanyola, es duplicarà en 20 anys i es triplicarà el 2050. A dia d'avui, el cost de la Malaltia de Parkinson a Europa s'acosta als 11 bi­lions d'euros anuals.

«En els últims anys, la incidèn­cia d'aquesta patologia en gent més jove, però també a la resta de la població, sembla haver aug­mentat, encara que això és a cau­sa principalment del fet que el diagnòstic d'aquesta malaltia es fa molt abans. En tot cas, el dia­gnòstic d'aquesta malaltia segueix sent un aspecte a millorar», expli­ca la doctora Rosario Luquín Piu­do, coordinadora del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la SON.

«El principal problema per al seu diagnòstic és que es tracta d'una malaltia de la qual no es co­neixen exactament les causes: aproximadament un 1o% es con­sideren hereditàries, un 5% po­drien tenir un origen ambiental o tòxic, però del 85% restant es des­coneix seu origen» explica Lu­quín. L'experta també remarca que «una dificultat important en el diagnòstic precís d'aquesta ma­laltia és que ara per ara, no existeix una prova de laboratori o d'imat­ge que permeti estableix amb to­tal garantia que un subjecte té una malaltia de Parkinson. D'altra banda el fet que en moltes oca­sions la malaltia es manifesti per diferents símptomes que, a més, poden ser atribuïbles a altres ma­lalties, dificulta encara més el pro­cés diagnòstic».

Tradicionalment s'ha associat la Malaltia de Parkinson amb la imat­ge d'una persona gran amb tre­molor però, «ni és una malaltia ex­clusiva de la gent gran, ni la tre­molor és l'únic indicador d'aquesta malaltia», comenta Lu­quín. «Es pot manifestar a través de símptomes com torpesa, lentitud, rigidesa muscular, pèrdua d'equi­libri... però també per altres símp­tomes que no tenen res a veure amb trastorns del moviment. En un 40% dels casos, la primera ma­nifestació del Parkinson és la de­pressió».

És freqüent que les persones afectades de Parkinson pateixin depressió, ansietat, apatia o nerviosisme. Però a més, dues de cada tres persones poden experimentar algun tipus de disfunció se­xual -bé com a conseqüència del tractament farmacològic, per al­teracions del sistema nerviós o motivats per factors emocionals- i, en la mateixa proporció, patir al­teracions de son: un 15% pateixen somnolència excessiva de dia i és freqüent que també experimentin insomni, fragmentació del son, malsons, etc. D'altra banda, fins a un 15% dels pacients en tracta­ment poden desenvolupar tras­torns del control dels impulsos que en la majoria dels casos es ma­nifesten per conductes de hiper­sexualitat, ludopatia o addicions a les compres, al menjar o a altres addiccions.
Els tractaments farmacològics han demostrat ser molt eficaços per combatre el Parkinson, els ex­perts recomanen fer activitat físi­ca. Recentment però, s'han publicat dos estudis en què es mostren evidències que l'exercici físic pot ajudar a prevenir la malaltia.


LES CLAUS::
MALALTIA «EN ALÇA» l'any 2050 es triplicarà el nombre d'afectats
1. A l'Estat espanyol unes
150.000 persones pateixen la malaltia de Parkinson. Es calcula que cap al 2030 el nombre d'afectats es doblarà, i al 2050 es triplicarà a cau­sa de l'envelliment natural de la po­blació
PRIMERES MANIFESTACIONS
Les depressions i els trastorns sexuals, possibles passos previs
2. En un 40% dels casos, la primera manifestació del Parkin­son és la depressió. Un 33% experi­menta trastorns del son o disfun­cions sexuals. El 15% de pacients en tractament poden desenvolupar lu­dopaties o hipersexualitat.
PREVENCIÓ
El tai-txi i altres exercicis físics poden millorar els símptomes
3. Estudis recents demostren
que el tai-txi i l'exercici físic motor, com la marxa o l'aixecament de peses poden millorar significati­vament els símptomes motors del Parkinson, segons la Societat Espa­nyola de Neurologia.

F.Benejam
12/04/2012
Font: Diari de Girona