dissabte, 17 de maig del 2014

Salut aparca el nou Trueta i aposta per remodelar-lo

El pla director de la regió sanitària marcarà les inversions que s'executaran per allargar la vida a l'hospital actual
La situació econòmica no fa preveure a mitjà termini un nou edifici hospitalari

El Departament de Salut ha aparcat la idea de construir un nou hospital Trueta i aposta per remodelar l'actual edifici, que data del 1956. Així va manifestar-ho ahir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, després de la reunió que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va mantenir amb tots els portaveus dels grups municipals. En aquesta trobada, llargament reivindicada, el conseller de Salut va confirmar als regidors que el departament no té previst ara per ara fer cap nou edifici –“abans el pacient que el ciment”, va dir– perquè considera que l'actual té encara recorregut. Segons Puigdemont, l'aposta del departament és estudiar quines millores calen i anar dissenyant les obres de remodelació. Com a base, es prendrà el pla director de la regió sanitària que el departament preveu tenir enllestit a la tardor. “Hi tenen més a dir els metges que els arquitectes”, va destacar Puigdemont, que creu que les necessitats de la medicina són “canviants”. En aquest sentit, va avançar la voluntat de Salut per incorporar al Trueta nous tractaments que fins ara no es feien a l'hospital.

L'alcalde va insistir que allò més “sostenible” és allargar la vida a l'actual edifici, bàsicament per raons econòmiques. “Si d'aquí a uns anys les necessitats ens porten a definir un nou edifici ja es veurà llavors, però el mentrestant del Trueta és llarg i no el podem tenir com està ara, hem d'abordar actuacions urgents”, va exposar. Puigdemont també va destacar que Ruiz va mantenir durant la reunió “el compromís amb Sarrià de Ter perquè el municipi sigui la seu de la futura facultat de medicina”. La regidora d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Girona, Núria Terés, va dir que el conseller de Salut havia vingut “a intentar justificar els primers passos per desmantellar i afeblir el servei públic que fa el Trueta”. “No s'han explicitat ni els terminis ni el pressupost per dur a terme la remodelació de l'hospital de Girona. Seguim sense saber si han tornat a vendre'ns fum”, va declarar. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ho va aprofitar per lliurar al conseller Ruiz un dossier amb reivindicacions i demandes de part dels col·lectius en lluita de l'hospital Trueta, com ara el personal d'infermeria o de la neteja i organitzacions sindicals.

Fonts del Departament de Salut van explicar que el conseller Boi Ruiz va aprofitar la seva presència a Girona per inaugurar el congrés d'infermeria de salut mental per reunir-se amb els grups municipals de la ciutat. I que va fer-ho en compliment del compromís que va adquirir el dia 26 de març en la seva intervenció al Parlament de Catalunya en resposta, justament, a una pregunta que li va formular l'alcalde de Girona i diputat de CiU, Carles Puigdemont, en relació amb el nou Trueta. Les mateixes fonts van indicar que el conseller de Salut havia vingut, d'una banda, a escoltar els grups municipals i, de l'altra, a repetir el missatge que va transmetre en la compareixença al Parlament: l'aposta del seu departament per tenir un gran hospital amb un bon edifici a la zona nord de Girona i la necessitat de fer algunes actuacions al Trueta per alliberar espais per ampliar el servei d'urgències, com ara el trasllat del laboratori clínic de la regió sanitària de Girona al parc hospitalari de Salt. Del nou Trueta no va dir, segons les mateixes fonts, ni una paraula. 

LA FRASE
L'edifici actual té recorregut i permet albirar l'hospital desitjat més ràpidament que el projecte del 2006
Carles Puigdemont
Alcalde de Girona

LES CLAUS
El canvi de govern a la Generalitat i a l'Ajuntament de Girona va paralitzar el projecte d'execució del nou hospital Josep Trueta. El govern tripartit havia dissenyat un projecte que s'acostava als 200 milions d'euros, una quantitat que amb la crisi econòmica iniciada es veia desorbitada. 

Sense “catedral”
L'exconsellera socialista Marina Geli va batejar el projecte del nou Trueta com la “catedral del segle XXI” i l'alcalde Puigdemont sempre ha criticat el projecte, que ha qualificat sovint de “faraònic”. El tripartit havia basat la decisió de fer un nou edifici en informes tècnics que així ho aconsellaven, però ara CiU aposta per un model diferent que haurà de concretar.

Tres anys de silenci
La pressió política de prendre una decisió ha provocat que durant tres anys s'hagi entrat en una guerra política i un joc de paraules que ha desconcertat la majoria. Per primer cop s'explica amb claredat que s'opta per allargar la vida a l'actual Trueta i que no es preveu a mitjà termini un nou edifici. El primordial és l'atenció al pacient, però un té la sensació que s'han perdut tres anys amb paraules.

D. Vila/N. Astorch
 17/05/14
El Punt Avui