dimecres, 22 de febrer del 2017

Es disparen les denúncies per abusos i agressions sexuals

Els delictes que han arribat a la policia davallen un 2% durant el 2016, però els homicidis i els intents d'assassinat augmenten

Els Mossos d’Esquadra van rebre durant l’any passat 1.099 denúncies per abusos sexuals, una xifra sense precedents des que van acabar el desplegament a Catalunya i un 43,47% més alta que la del 2015. Segons el balanç de seguretat, que es va presentar ahir, també han augmentat considerablement les denúncies per agressions sexuals, que l’any passat van arribar a 713, un 9,43% més que l’any anterior. Pel que fa a les agressions, després d’un augment ininterromput des del 2013, s’ha tornat a nivells semblants als del 2011.

Les denúncies per abusos sexuals ja van créixer un 7,12% el 2015 però l’última crescuda s’escapa de la tendència que hi havia fins ara. “Les denúncies per abusos sexuals han crescut més a partir de l’anomenat cas Maristes, cosa que significa que hi ha més conscienciació”, va explicar ahir el conseller de l’Interior, Jordi Jané. Assegura que no és que hi hagi hagut un augment alarmant dels casos d’abusos sexuals, sinó que el ressò mediàtic de l’escàndol de pederàstia dels Maristes ha fet que hi hagi més gent que s’animi a denunciar. Cal tenir en compte que 713 de les presumptes víctimes dels casos d’abusos denunciats són menors de divuit anys, un 68,56% més que el 2015.

L’augment de les agressions sexuals, en canvi, pot ser menys escandalós, però per Jané és més més alarmant. Si bé durant el 2015 van créixer un 2,26%, durant el 2016 ho han fet un 9,43% i el conseller no el relaciona tant amb una xifra negra. De fet, combatre-les serà una de les prioritats d’aquest als Mossos d’Esquadra, va explicar ahir el comissari en cap, Josep Lluís Trapero. “Ens preocupa, molt, aquest increment”, va declarar. Va explicar que, d’una banda s’ha creat un grup d’anàlisi de conducta per estudiar millor els possibles casos de reincidència i donar suport als investigadors i dos grups de treball d’intel·ligència policial per recopilar més informació sobre aquesta mena de delictes. Per exemple, s’aplegarà més informació sobre els possibles casos de submissió química –ús de drogues per anul·lar la voluntat de la víctima–.

Hi ha diversos factors, va explicar Trapero, que poden ajudar a explicar l’escalada de denúncies d’agressions sexuals. Un és que ara es denuncia més que fa uns anys, i l’altre és la reforma del Codi penal que va elevar l’edat de consentiment sexual dels 13 a 16 anys.

El 92% de les víctimes d’agressions sexuals són dones, sobretot d’ente 18 i 35 anys, encara que un 22% eren l’any passat menors d’edat. Els agressors, en canvi, sempre són homes, la majoria d’entre 24 i 34 anys i de nacionalitat espanyola. Només 11 dels detinguts l’any passat tenien antecedents per aquesta mena de delictes. La majoria d’agressions passen entre el juny i l’agost, un 37% són en cap de setmana i un 31%, de nit. Jané va vincular la majoria de casos en l’oci nocturn de l’àrea metropolitana.

Pel que fa a les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella han augmentat un 9% les de maltractaments, que han van arribar a 4.700 l’any passat, mentre van caure un 22%, fins a 1.690, les de violència física i psicològica.

El còmput global de denúncies indica que el total de delictes comunicats a la policia –472.265– ha davallat un 1,99% respecte el 2015. Jané va felicitar els Mossos, que acumulen una caiguda del 10,76% en el total de delictes en els últims cinc anys, i Trapero va destacar que la crisi econòmica no havia implicat un augment de la delinqüència.

Els homicidis, en canvi, han passat de 42 a 54, una xifra semblant a la de fa tres anys, quan es va arribar als 43. L’augment és del 28,57% però amb xifres tan baixes el percentatge és poc significatiu: els homicidis són un 0,1% dels delictes denunciats a Catalunya al cap de l’any i la tendència general continua a la baixa. Els intents d’homicidi, per una altra banda, també han crescut, han passat de 143 a 168, amb un augment del 17,48%, però també es tracta de xifres molt baixes.

Endurir la persecució dels robatoris amb força
Un delicte que ha arribat a alarmar la conselleria d’Interior, el dels robatoris amb força als domicilis, amb un augment de denúncies del 10,15% durant el 2015 respecte del 2009, s’ha aconseguit frenar amb una caiguda de l’1,97%: de 27.483 denúncies s’ha passat a 26.942. El total de robatoris amb força ha davallat un 2,77%, sobretot a les empreses, on ha caigut un 18,31%. Els robatoris amb violència i intimidació també han davallat un 5,51%.

"Hem traslladat al fiscal en cap i al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un informe detallat d'on hi ha més robatoris amb força", va explicar Jané. Va afegit que també els van dir que "una reforma del codi penal" que no tingués només en compte el valor dels béns robats sinó també la vulneració de la intimitat de les víctimes podria ajudar a tenir una resposta penal més "contundent" i "adequada". També els van demanar que quan fos possible tractessin els qui es dediquen a aquesta mena de robatoris com un grup criminal, amb l'enduriment de la pena que implica. El conseller ha assegurat que el fiscal en cap i el president del TSJC van rebre les propostes "amb bona disposició".

Continua la tendència a l’alça de les denúncies per xenofòbia. L’ARA ja avisava el desembre que del 2013 al 2015 s’havien triplicat les denúncies d’islamofòbia. El balanç del 2016 indica que les denúncies per odi contra els estrangers han augmentat un 26,4% i les d’homofòbia han crescut un 29%.

Aquest 2017 els Mossos consideren prioritari combatre els delictes sexuals, els robatoris de cases i de metall i la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme.

Enric Borràs
20/02/2017