dissabte, 12 de novembre del 2016

"Posem persones sense sostre a construir la seva pròpia llar"

Steve Hoey éss director de l'entitat social britànica Canopy, que es dedica a rehabilitar habitatges buits per convertir-los en pisos de lloguer social. Aquest any ha rebut el premi World Habitat Award, que concedeix cada any la Building Social Housing Foundation

Steve Hoey explica amb orgull la tasca que fa Canopy, l’entitat social que dirigeix a la ciutat britànica de Leeds i que es dedica des de fa 20 anys a rehabilitar habitatges buits per convertir-los en cases i pisos de lloguer social per a persones sense sostre. El tret diferencial del projecte és que són aquestes mateixes persones les que construeixen la seva pròpia llar i Canopy destaca que la fórmula ha reeixit. Hoey ha sigut a Barcelona aquesta setmana per participar a la jornada que ha organitzat Hàbitat3 per parlar, precisament, de la rehabilitació d'habitatges buits. L'expert veu exportable el projecte de Canopy a qualsevol país o ciutat que cregui en la col·laboració "publicosocial" per solucionar problemes com el de les persones sense sostre. 
 

Canopy neix el 1996 i avui té 15 treballadors, 64 cases i 70 voluntaris. Com van ser els orígens del projecte?
Fa 20 anys dues persones que vivien a Leeds van detectar dues problemàtiques: habitatges buits i persones sense sostre que dormien al carrer. Així van decidir-se a ajuntar les dues situacions per poder ajudar les persones que no tenien sostre a construir les seves pròpies cases utilitzant els habitatges buits que havien trobat. El resultat és que ara encara tenim persones que no tenen casa que treballen per crear la seva pròpia llar i el model funciona. Tot i que hi ha més entitats i organitzacions que fan una funció similar a la nostra, Canopy és l’única entitat en la qual els inquilins treballen per rehabilitar les seves pròpies cases.

La fórmula que proposeu de 'Fes-t'ho tu mateix' ha sigut ben rebuda i explica l'èxit per captar col·laboradors?
A Anglaterra hi ha moltes entitats i organitzacions que voldrien més voluntaris, però no els poden aconseguir. Al llarg dels 20 anys d'història de Canopy més de 1.000 voluntaris han col·laborat amb el nostre projecte. La raó per la qual trobem molta gent que hi vol col·laborar és perquè fem una tasca amable, divertida i a través de la qual la gent aprèn a fer per si mateixa tasques que li poden servir per a la seva vida quotidiana, com pintar o fer el manteniment de casa seva. I encara tenim una cua molt llarga de persones que volen participar en el projecte.

La majoria d’habitatges buits que rehabilita Canopy són de l’Ajuntament de Leeds. Quin suport ha tingut la seva entitat per part del govern municipal?
L’Ajuntament de Leeds ha sigut el col·laborador més important per a Canopy durant aquests 20 anys de trajectòria; sense la seva ajuda la nostra entitat no hauria pogut començar a funcionar. Ells estan molt contents amb la nostra feina, perquè els habitatges buits ja no són un problema per a la ciutat, i ens donen suport a través de diferents vies, per exemple, oferint-nos lloguers barats, ja que ens han donat cases per només una lliura a l’any. El govern central també dóna incentius als ajuntaments per crear més habitatge social. Actualment, a més, gràcies als diners que rebem dels llogaters, el projecte comença a ser sostenible, perquè cobrim bona part del funcionament amb aquests diners.

El problema de les persones sense sostre s’ha cronificat i la prova és que Canopy treballa per combatre aquestes situacions des de fa dues dècades. Per on creu que passa la solució?
És una pena que encara sigui un problema. Les causes són estructurals, i a Anglaterra, concretament, es plasmen en el mercat de l’habitatge i també en els problemes socials que aboquen moltes persones a viure sense sostre. Són problemes molt difícils de solucionar, tot i que potser és més fàcil canviar el mercat de l’habitatge que canviar la societat. El que sí que crec és que si hi hagués més gent fent la feina que fem a Canopy hi hauria menys persones sense sostre. Per això és bo que cada vegada hi hagi més entitats que treballin per solucionar aquests problemes en diferents ciutats i que es treballi en xarxa amb diferents entitats.

Quin ha de ser el rol de les administracions públiques per abordar el problema?
Les entitats o la societat civil haurien de solucionar aquests problemes o haurien de ser només els governs? Les entitats socials poden entrar més fàcilment en contacte amb les persones, comunitats i veïns que no pas les oficines dels governs. Aquestes organitzacions i les seves accions són més efectives i eficients perquè amb un projecte com aquest no només es tracta de construir un edifici, sinó que també comporta donar feina a aquestes persones, generar activitat econòmica i fer sentir la gent millor amb ells mateixos. Per això només pot fer-se amb un suport per part de l’administració.

Mireia Esteve
09/11/2016