dissabte, 5 de maig del 2012

La vagina sorprèn els científics

Les anàlisis genòmiques de mostres vaginals revelen un òrgan més complex i dinàmic del que s'esperava
La investigació sobre la vagina millorarà els tractaments actuals

Lluny de ser un òrgan passiu, una simple via de pas, la vagina acull una gran riquesa biològica que difereix d'unes dones a les altres i que sol evolucionar al llarg del cicle menstrual, segons una investigació dirigida des de la Universitat de Maryland (EUA) presentada ahir a la nit a la revista Science Translational Medicine.

La investigació obligarà a corregir les idees vigents sobre què és una vagina sana. Si fins ara es considerava que la vagina ha de tenir bacteris del gènere Lactobacillus per protegir-se d'infeccions, els nous resultats indiquen que algunes dones estan igualment protegides senseLactobacillus. Aquestes dones serien diagnosticades actualment de vaginosi -una alteració patològica de la flora vaginal- i candidates a ser tractades amb antibiòtics. Però els investigadors han demostrat que no tenen cap alteració patològica, sinó que són casos de variació dins de la normalitat. I, per tant, que no han de ser tractades amb antibiòtics.

En els casos en què sí que hi ha vaginosi, la investigació obre la via a adequar el tractament a la flora vaginal de cada dona. "Molts estudis i tractaments es basen en la idea que totes les dones són iguals i reaccionaran de manera similar als tractaments", declara Jacques Ravel, director de l'estudi, en un comunicat difós per la Universitat de Maryland. Les noves dades indiquen que "cada dona té el seu propi estat de salut".

La investigació s'ha basat en 32 joves voluntàries que al llarg de 16 setmanes s'han prestat a extreure's mostres vaginals dues vegades per setmana. Alhora, han omplert una enquesta diària en la qual se'ls preguntava sobre qualsevol variable que pogués estar relacionada amb la seva flora vaginal, com -entre d'altres- l'hemorràgia menstrual, l'ús de tampons o l'activitat sexual.

Després d'analitzar les mostres amb tècniques genòmiques de seqüenciació massiva, els investigadors han observat que hi ha cinc tipus principals de flores bacterianes entre les participants en l'estudi. Tres contenen Lactobacillus, que segreguen àcid làctic i creen un entorn hostil que defensa la vagina davant microorganismes invasors. En els altres dos tipus de flores vaginals, diferents bacteris construeixen una primera barrera de protecció davant les infeccions. Aquests resultats confirmen els d'un estudi anterior presentat l'any passat pels mateixos investigadors.

La principal novetat del nou estudi és que hi ha una gran varietat de bacteris, no només entre els diferents tipus de flora vaginal, sinó dins de cada tipus. En algunes dones -però no en totes- fins i tot s'han observat diferències importants en la composició de la flora vaginal d'un dia al següent (si han tingut una relació sexual) o d'una setmana a la següent (segons el moment del cicle menstrual). Però, ja siguin d'un tipus o un altre, i variïn o no variïn amb les relacions sexuals o el cicle menstrual, totes són igualment sanes, destaquen els investigadors.

"El microbioma vaginal és molt més complex i divers del que s'havia imaginat", destaquen Steven Witkin i William Ledger, de la Universitat Cornell (EUA), en un article complementari publicat a Science Translational Medicine. 

La investigació ajuda a entendre per què algunes parelles són infèrtils malgrat que tant l'home com la dona són fèrtils. Segons la hipòtesi que avancen Witkin i Ledger, la particular guerra de sexes que té lloc a la vagina entre la flora (que es defensa dels invasors) i el semen (que conté molècules immunosupressores per superar les defenses de la vagina) acaba en algunes parelles amb la derrota dels espermatozoides. En aquests casos, tant el semen seria fèrtil amb una altra flora vaginal com la flora vaginal amb un altre semen. Si la hipòtesi és correcta, s'obriria la via per investigar com es pot modificar la flora vaginal per aconseguir l'embaràs desitjat.

Josep Corbella
02/05/2012