dissabte, 16 de març del 2013

Trastorns alimentaris, el crit silenciós de la perfecció

La detecció precoç de qualsevol anomalia alimentària pot evitar que s'agreugi el deteriorament de l'organisme

Trastorns alimentaris, el crit silenciós de la perfecció
"No hi ha cap dona perfecta per naturalesa." Aquesta afirmació apareixia en una notícia publicada per l'agència Europa Press fa uns mesos. S'hi denunciaven les pràctiques nocives per a la salut que duen a terme algunes models professionals per tal d'assolir l'aspecte físic exigit per les grans firmes de la moda i l'estètica. Un tema complex que cada any per aquestes dates surt a debat amb motiu de la Madrid Fashion Week. A causa de la creixent epidèmia d'obesitat que estem patint on un de casa sis adults és obès a Espanya, és freqüent oblidar que si a un costat de la balança està el sobrepès, a l'altre està la desnutrició.

Les dones són, sens dubte, el focus d'atenció d'una societat cada vegada més entestada en la perfecció estètica. Però el d'ara és només un model de bellesa temporal que s'esvairà amb el temps, tal com ha succeït amb anterioritat. No hi ha cap problema en voler adequar la nostra aparença l'estilisme del moment, si no fos perquè l'acceptació social ve condicionada pel compliment d'uns cànons de bellesa en moltes ocasions irreals i inabastables.

I quan aquest desig es descontrola i es converteix en obsessió, poden aparèixer els trastorns del comportament alimentari, sent l'Anorèxia nerviosa i la Bulímia els més habituals.

A qui afecta?
Les principals afectades són les dones, sobretot les adolescents i les adultes joves. Pot sorprendre, però és molt difícil trobar una dona que no hagi tingut una relació complicada amb el menjar en algun moment de la seva vida. Els desequilibris nutricionals poden passar desapercebuts i fins i tot tenir certa aprovació social.

És aconsellable que després d'un dia d'excessos, es torni a una dieta equilibrada restringint els aliments més calòrics. No obstant això, quan es tria el dejuni, menjar només verdura i / o jornades interminables de gimnàs, han de saltar les alarmes. Manca d'energia, letargia, malestar general, fatiga, irritabilitat o fins i tot estat depressiu, són algunes de les conseqüències d'aquestes pràctiques altament perilloses per a la salut.

Per sota de l'IMC
L'Estudi Antropomètric de la Població Femenina a Espanya, que va publicar el Ministeri de Sanitat i Consum el 2008, mostra que un 6,4% de la població total femenina està per sota dels valors normals de l'índex de massa corporal (IMC). Aquest valor ascendeix al 13% entre joves de 18 i 19 anys, amb incidència similar en adolescents de 12 a 17 anys. Tot i que aquests valors d'IMC per sota del rang normal no indiquen necessàriament que es pateixi algun trastorn del comportament alimentari, són en termes clínics clars indicatius de desnutrició.

Un problema d'arrel psicològica
Els trastorns del comportament alimentari són una malaltia psicològica, amb greus conseqüències i repercussions en el deteriorament de l'organisme. La desnutrició associada és equivalent a la que pateixen els malalts avançats de càncer i VIH. De vegades es converteix en crònica i s'adorna de normalitat una situació patològica greu. Detectar un trastorn del comportament alimentari és primordial, ja que pot tenir efectes irreversibles que condicionin l'estat de salut de la persona afectada i dels seus possibles descendents.

Qui ho pateix difícilment té la capacitat de detectar-ho o de lluitar contra ell. És el seu entorn més proper qui millor pot detectar-ho. Existeixen certs signes que poden ajudar-nos a sospitar de l'existència d'aquest tipus de patologies com són el control excessiu sobre el que es menja, absències llargues després dels àpats (per vomitar), sentiment de culpabilitat per haver menjat, negativa a menjar amb altres persones i símptomes físics com la falta de menstruació, augment de la sensibilitat al fred i els marejos.

La família és la gran aliada per prevenir aquests trastorns alimentaris. Mesures com educar en l'autoestima, desenvolupar el criteri propi, la socialització ludicorecreativa a través de la pràctica esportiva i fomentar una educació nutricional cap a una alimentació saludable poden ser factors determinants en la prevenció.

Però tot i així cap persona està allunyada d'aquest problema social. Per això, si sorgeix aquest perill, no és moment de culpabilitats, sinó de valentia. D'enfrontar-s'hi com a qualsevol altra malaltia, des de l'amor i la comprensió. Comptant amb els professionals del nostre costat i amb el tractament que permeti sortir d'aquest pou de misèria a qui pensava estar caminant sobre una passarel·la.

Anna Belén Rodríguez
Alejandro Martínez Rodríguez
12/03/13