dijous, 6 de juny del 2013

Càtering amb gust d'inclusió social

El Càtering Escota, pioner a l'Estat, forma persones amb pocs recursos i els ofereix feina
Isma Mostaid ha treballat de cambrer en el primer càtering organitzat per Escota. Té 36 anys, està separat i viu amb el seu fill de 15 anys.
Isma Mostaid, de 36 anys, combina la seva feina en una discoteca amb la de cambrer del primer càtering social de l'Estat que s'ha creat a Barcelona. L'Isma va arribar del Marroc amb només 12 anys, quan en tenia 17 es va casar, amb 22 ja era pare d'un nen i amb 32 anys es va separar de la seva dona i es va fer càrrec del seu fill. Li va costar assumir les responsabilitats que comporta tenir una família. "No estava centrat. Tots els diners que guanyava en les diverses feines que he anat fent [des de peó d'obra fins a pintor o cambrer] els gastava en mi", explica Mostaid.

Fa tres anys, però, li van oferir formar part del projecte Norai -impulsat pel Museu Marítim de Barcelona (MMB) i el teixit associatiu del Raval-, que té com a objectiu inserir al món laboral persones amb risc d'exclusió social. Va fer 60 hores de formació de cambrer i després va treballar durant un any al restaurant del MMB. "Volia una oportunitat, me la van donar i l'he aprofitada", comenta. Seguint la mateixa filosofia, ara el projecte Norai farà un pas més i impulsarà conjuntament amb l'empresa privada Paradís un servei de càtering social. El projecte l'han batejat com a Escota. A partir del setembre es formaran professionals en els tres àmbits necessaris per muntar una iniciativa d'aquestes característiques: els cambrers, la logística i els responsables d'emplatar. Primer faran un curs de formació de 60 hores i posteriorment treballaran per a Paradís durant un any. En aquest període rebran més "càpsules" de formació.

Excés de demanda
El projecte, però, ja ha començat a caminar amb el personal format per Norai. De moment, cinc d'ells han treballat en el primer càtering que els va encarregar l'Associació d'Arxivers de Catalunya el 24 de maig i Paradís ja està negociant cinc esdeveniments més. "Fer de cambrer en aquests actes és molt més intens. No tens marge d'error i has d'estar molt pendent de les necessitats dels clients", explica l'Isma.

L'objectiu del projecte és que la meitat dels treballadors dels càterings que s'organitzin vinguin d'Escota i l'altre 50% siguin de Paradís. En total es preveu donar feina a un centenar de persones a l'any. "El projecte s'ha impulsat, en part, perquè rebem moltes sol·licituds de feina", explica la seva responsable, Fina Garcia. El perfil d'aquesta demanda ha canviat en els últims tres anys. Abans la majoria eren joves que estaven "perduts" i ara són gent gran que sempre han treballat del mateix i s'han quedat sense feina. "El que més els costa és acceptar que s'han de formar en un àmbit en el qual mai han treballat", explica. L'Isma, però, és l'exemple que val la pena fer aquest esforç. "He estructurat els meus horaris i he après a ser responsable i professional, en definitiva, a encarrilar la meva vida -explica-. Fins i tot fa poc més d'un any que he aconseguit comprar-me un pis", afegeix.


Elisabet Escriche
06/06/13