dimarts, 7 de juny del 2016

Oportunitats de vida

El programa Làbora reuneix 400 aturats en risc d'exclusió social amb representants de 50 empreses que ofereixen feina 

Foto per Jordi Cotrina
Després de 36 anys treballant de comercial en el sector industrial, el Ramón es va quedar sense feina fa poc més d’un any. Superada la barrera dels 50 i amb tres fills a càrrec, semblava que el món li queia a sobre, però ho va afrontar amb optimisme. Immediatament es va posar a buscar feina, però no era fàcil, gens fàcil.

Després d’uns quants mesos, a través dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona va ingressar en el programa Làbora, que amb la col·laboració d’empreses i el tercer sector potencia la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Ahir, el Ramón va anar a la segona sessió de networking, al mercat del Born, on s’han donat cita persones com ell i les empreses col·laboradores que ofereixen feina. Tenia tres entrevistes per aconseguir un nou lloc de treball.

Abans d’una trobada d’aquest tipus, tots els participants en el programa Làbora han de seguir un itinerari d’ajuda de quatre mesos on se’ls prepara per a qualsevol oportunitat de treball. Realitzen simulacres d’entrevista, estudi de competències clau i fases de grup. Factors importantíssims per al Ramón, que admet tenir-los «desentrenats» des que es va quedar a l’atur i que amb aquest procés els ha pogut reforçar.

La cita pot representar la culminació del camí per buscar feina per a moltes persones. Per exemple el Maurici, que té l’edat del Ramón però que fa més de 10 anys que està a l’atur. «Hi va haver un moment que vaig pensar de deixar-ho tot --reconeix--. Aquí almenys he recuperat l’esperança». El Maurici va treballar com a auxiliar administratiu i tenia dues entrevistes per ser conserge. «L’únic que vull és treballar».

50 empreses
En el programa Làbora hi participen també ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), Feicat (Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya), empreses de Barcelona i la Creu Roja. En la seva segona edició, els més de 400 participants han tingut l’oportunitat d’entrevistar-se amb representants d’algunes de les 50 companyies presents.

Opera Samfaina és una d’aquestes empreses. Aquest estiu obrirà les portes d’un nou local d’experiències culinàries i encara ha de cobrir 120 llocs. Busca des de cuiners i sommeliers fins a recepcionistes i dependents. Ja ha fet unes 80 entrevistes i a la cita del Born esperava completar la selecció. La responsable de recursos humans, Cristina Biosca, reconeix l’efectivitat en la col·laboració entre empreses i el tercer sector. «En aquest programa, intentem que es perfili els candidats segons la demanda empresarial», explica.

En la passada edició, la taxa d’ocupabilitat final va ser del 22%. Del total de 8.103 persones derivades pels serveis socials, 6.865 van ser ateses i 1.537 van trobar feina. Aquest 2016, 5.900 persones ja han sigut ateses per l’organització, de les quals 221 ja s’han col·locat.

Adrià Palacín
06/06/2016