divendres, 28 de març del 2014

A Catalunya ningú no mor de pobre

La Desiré, la nena de 3 anys que va morir a Balaguer en l’incendi que va destruir l’habitatge que ocupaven els seus pares el diumenge 8 de desembre del 2013, va morir, segons consta en l’atestat, a conseqüència del fum i les flames que van calcinar l’estança en què dormien ella i els seus germans. Una estufa de llenya amb què escalfaven l’habitació va originar presumiblement les flames que van prendre als matalassos que hi havia a la cambra.

En l’atestat que van fer els Mossos d’Esquadra que van investigar les causes de la mort de la nena Desiré no s’esmenta la pobresa com a causa, ni com a causa coadjuvant, d’aquesta mort. Els pares de la víctima havien ocupat aquesta casa després de ser desnonats de l’habitatge anterior. Hi vivien precàriament, en un edifici sense llum i sense cap mitjà que el foc per escalfar la casa.

Ni la policia, ni els bombers, ni els forenses ni els investigadors que, en cas de mort, han de determinar-ne les causes, no tenen instruccions ni a Catalunya ni a Espanya per consignar la pobresa com a descriptor de casos tan evidents com el de la Desiré. Aquí ningú no mor de pobre.

“Si la pregunta –explicava arran d’aquell accident un portaveu dels Mossos d’Esquadra– és si en l’atestat de la policia hi ha un protocol per identificar els casos en què d’una manera o una altra intervenen factors de pobresa, la resposta és no”.

Una cosa semblant passa amb els bombers. Com explicava una portaveu del servei d’extinció d’incendis de l’Ajuntament de Barcelona, “les causes de la mort d’un ciutadà en un sinistre en un domicili són competència dels Mossos d’Esquadra. Els bombers poden fer un informe sobre l’origen de les flames, però no sobre si hi ha una relació amb la pobresa de les persones afectades”. Si un pregunta si hi ha algú que lligui caps més tard la resposta és que no, tampoc.

No hi ha estadística que reti comptes d’això. No hi ha un reconeixement oficial d’accidents i morts relacionades amb la pobresa, i la falta d’una instal·lació adequada per escalfar l’habitatge a l’hivern és una les més òbvies. Per dir-ho d’una altra manera, els casos en els quals la manca de recursos intervé d’alguna manera en la mort accidental d’una persona només consten a les hemeroteques dels diaris gràcies a la perspicàcia dels periodistes que han escrit sobre el succés.

El més interessant de tot és que si fem la prova amb un cercador d’internet amb les paraules adequades us sorprendríeu de l’alta incidència d’aquesta classe de sinistres al nostre país. No és gaire científic, és cert, però aquests són els instruments de què disposem.

Seria important conèixer aquestes dades del cert? Esclar que sí. Tant com ho va ser al seu dia descobrir que un gran nombre de dones apallissades per les seves parelles reunien una sèrie de característiques que finalment es van acabar denominant violència de gènere. Avui, els agents dels Mossos d’Esquadra poden incloure ja en el seu primer atestat una menció específica a aquesta tipologia de delicte i “quan això passa es desplega un protocol especial”, explica un portaveu de la policia autonòmica, que implica la mateixa policia els serveis socials i la justícia.

I encara hi ha alguna cosa tan o més important que aquest protocol: la tipificació de la violència de gènere va permetre que la societat es fes càrrec d’un problema fins aquell moment latent. Moltes coses van començar a canviar a partir d’aquell moment. No hi ha dubte que quantificar el nombre de casos va servir per fer un salt endavant en un problema que fins aleshores concernia només les dones i el seu entorn familiar i que derivava en la seva indefensió.

Ara per ara, la pobresa en general, i molt en particular la pobresa energètica –que inclou des d’una mala calefacció fins a una penosa instal·lació elèctrica–, no figura com a descriptor d’un drama vital com el que es va viure fa uns mesos a Balaguer i que ara pot ser que s’hagi repetit al Vendrell amb més dramatisme, si és possible.

Ja seria hora de començar a posar solució a aquesta ceguesa pública.

Jaume V. Aroca
27/03/14