dilluns, 13 de juny del 2011

Contrapunts a una carta episcopal. Evangeli per gogós i bisbes.

Pça Catalunya _ Barcelona
1. Els acampats a Puerta del Sol i Plaça de Catalunya són “un toc d’alerta a les classes dirigents” i “una reacció normal i comprensible a tant escàndol de corrupció”. Ho afirma el bisbe de Solsona, Xavier Novell, a un diari de Madrid on ha presentat el seu llibre “Carta a los jóvenes”. Primer contrapunt. Novell podria haver afegit que l’acampada és un toc d’alerta als bisbes de l’Església i una reacció comprensible a la corrupció pedòfila, a tant dogmatisme i autoritarisme eclesiàstics. Com a mínim, un polític rendeix comptes a la seva consciència, si s’escau a Déu, i als electors. Els bisbes s’estalvien aquest últim pas democràtic.

2. Sobre la Jornada Mundial de la Joventut, Novell profetitza que “la generació de catòlics del futur es reunirà aquí a l’agost; hi haurà els futurs bisbes, els sants del segle XXI”. Potser. Però també hi ha una generació de joves creients que no sintonitzen amb els kikos i les seves cançonetes edulcorades, ni amb els legionaris amb sotana del pocavergonya Marcial Maciel, ni amb espectacles massius. Són joves que, com Jesús, intenten fer de la seva vida un servei als altres, sobretot als més febles, i, com la velleta de l’Evangeli, resen al fons del temple, gairebé al carrer, lluny dels focus mediàtics. Potser aquests joves no seran bisbes mentre el procés de nomenaments episcopals sigui com és, però seran sants.

3. El bisbe també declara sobre determinats joves: “Quan un no ha tastat el goig de servir i de lliurar-se, ha entrat en l’espiral del absentar-se amb el botellón o les drogues, buscant només satisfacció sexual; els sembla que lliurar-se, acompanyar malalts a Lourdes o col.laborar en una ONG, és absurd”. Ja està. Una altra vegada la satisfacció sexual és posada en el mateix calaix que el botellón i les drogues. No! La satisfacció sexual és compatible amb anar a Lourdes, col.laborar amb una ONG, i amb un compromís evangèlic, eclesial, cívic i polític.

4. Un darrer contrapunt. El bisbe diu que la bona notícia de l’Evangeli “ha d’arribar a la gogó, i a la noia que es prostitueix per seguir estudiant”. D‘acord. També ha d’arribar als treballadors, als universitaris, als professionals, als immigrants, als periodistes. I, és clar, l’Evangeli ha d’arribar als bisbes!

Oriol Domingo
7 de Juny de 2011
La Vanguardia