dimarts, 4 de febrer del 2014

Augmenta la supervivència del càncer a Catalunya

Els resultats constaten l'augment anual de supervivents al voltant d'un 1,6% en les dones i d'un 1,7% en els homes

La millora de la prevenció, la detecció precoç, el diagnòstic i el tractament del càncer ha comportat en les últimes dècades un augment de la supervivència de la malaltia. A Catalunya, l'any 2012 hi havia 107.778 persones amb un diagnòstic de càncer. Es constata que l'augment anual de supervivents és al voltant de l'1,6% en les dones i de l'1,7% en els homes. Per tipus de càncer el de pròstata en els homes i el de mama en les dones són els de major prevalença. A més, cada any es detecten uns 200 càncers infantils. Són algunes de les dades de l'estudi 'Supervivents de càncer a Catalunya', presentat per la Federació Catalana d'Entitats contra el càncer coincidint amb el del Dia Mundial Contra el Càncer.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial Contra el Càncer aquest dimarts, la Federació Catalana d'Entitats contra el càncer (FECEC) ha presentat els resultats de l'estudi de 'Supervivents de càncer a Catalunya', que ha elaborat la mateixa entitat amb el suport del Pla director d'oncologia i la col·laboració de la consultora Epirus.

Els resultats constaten l'augment anual de supervivents al voltant d'un 1,6% en les dones i d'un 1,7% en els homes. A més, també revela que per tipus de càncer, el de pròstata en els homes i el de mama en les dones són els de major prevalença.

El president de la FECEC, el Dr. Ramon Maria Miralles, ha informat durant la presentació dels resultats que el col·lectiu de supervivents cada cop és més nombrós. "Un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparà un càncer al llarg de la seva vida", ha afegit Miralles que tanmateix, ha volgut subratllat que "hi ha també notícies bones: la taxa de mortalitat ha baixat cas un 2% en els darrers 10 anys, i la taxa de supervivència ha millorat un 10% en els homes i un 5% en les dones".

A Catalunya l'any 2012 hi havia 107.778 persones que convivien amb un diagnòstic de càncer: 60.606 homes i 47.172 dones. A més, segons ha explicat el president de la Federació, es diagnostiquen cada any uns 33.700 nous casos de càncer, dels quals 200 són càncers infantils, en menors de 15 anys.

El retorn a la vida "normal"
Els resultats de la investigació qualitativa encarregada per la FECEC sobre les vivències personals que han finalitzat un tractament oncològic conclouen que els supervivents necessiten encaixar l'experiència viscuda i reorganitzar la seva vida per tornar a la "normalitat". L'informe descriu que la malaltia i el seu tractament poden deixar seqüeles físiques però també emocionals, com ara, canvis en les relacions familiars i de parella, pèrdua de la feina o vivència d'estigma social.

Entre aquestes dificultats emocionals, destaquen els problemes per a la reincorporació laboral, com ara l'adaptació al ritme de treball, situacions d'abús en la rescissió de contractes al partir de la malaltia o la necessitat de reorientació en el cas de treballadors autònoms.

També destaquen els problemes en l'àmbit financer, on es troben impediments per obtenir crèdits bancaris o assegurances, degut a un criteri "obsolet" sobre la supervivència de persones amb càncer. En el cas dels infants i joves, preocupa la reincorporació al món educatiu.

Entre els sentiments més generalitzats que aquests pacients experimenten un cop acabat el tractament, destaquen la por de passar "del triomf a la soledat". És a dir, aquestes persones consideren que passen de ser el centre d'atenció i de ser "herois" a tornar a ser "normals". També destaca la necessitat de donar sentit a l'experiència viscuda, com també el canvi de valors personals i amb les relacions amb els altres, i la por de patir un estigma social.


ACN
04/02/14