dilluns, 4 de gener del 2016

"No imagino un avi de Girona fent-se infusions de coca, no sabria ni on trobar-la"

Entrevista a José Luis Berdonces. Metge i especialista en plantes medicinals. Veí de Girona. 

Berdonces va presentar fa poc a la Llibreria 22 el seu llibre «Plantas medicinales», camp en què aquest veí de Girona és gran especialista. A doctorberdonces.wordpress.com es pot comprovar i, com a regal de Nadal, baixar-se gratis un llibre de rutes per la Vall de Camprodon

Visita més l’herbolari que la farmàcia?
Realment no, perquè les plantes medicinals són un complement de la medicina oficial. Es pot anar a l’herbolari i a la farmàcia, i també es poden comprar plantes a la farmàcia.

Vist el panorama, recomana als catalans grans dosis de til·la?
Potser sí, til·la, valeriana, i altres plantes bones per al sistema nerviós.

Els nostres avis eren més savis?
No només els nostres avis, també antigues civilitzacions com els egipcis, els assiris, els grecs... En general tots els pobles de l’antiguitat coneixien força les plantes, perquè no tenien altre tipus de medicació. Ara en canvi ens pensem que les plantes medicinals no serveixen per a res, que només serveix allò que receptem els metges.

No ha rebut amenaces de cap farmacèutica que interpreti que els vol enfonsar el negoci?
Per sort, hi ha algunes farmacèutiques que també s’interessen per les plantes medicinals, i en fan bones preparacions. Les plantes moltes vegades poden completar un tractament... ortodox. Una raó important és que tenen escassos efectes secundaris. Ara bé, també s’ha de dir ben clar que les plantes no fan miracles.

M’ha agradat comprovar que el cafè va bé per a la ressaca.
He, he, exactament. És curiós que la gent no relaciona el cafè amb les plantes medicinals, malgrat que tothom ha comprovat el seu efecte estimulant. Te i cafè són de les plantes medicinals més consumides al món.

I per ajudar a pair els àpats pantagruèlics d’aquestes festes?
Per exemple una sopa de farigola, que a més és una planta que va néixer quan a Elena de Troia li va caure a terra una llàgrima perfumada. Què hi pot haver més meravellós per curar un mal de panxa?

He trobat a faltar la coca i la marihuana
No les he inclòs, és cert. Perquè tot i tenir efectes medicinals el llibre va dirigit a un públic general, i no imaginava un avi gironí fent-se infusions de coca, perquè d’entrada no sabria on trobar-la (riu). He hagut de fer un esforç de concreció, n’he inclòs 120, mirant que hi fossin les clàssiques.

On puc trobar guaranà, que és afrodisíac i elixir de la llarga vida?
A qualsevol herboristeria n’hi ha extractes, home.

Albert Soler
29/12/2015