dijous, 14 de juliol del 2016

Condemnada per vendre les filles per prostituir-les, a Salt

Imposen a la mare una pena de 22 anys de presó
Les va entregar a canvi d'un pis i un cotxe a Romania

La Policia Local de Salt va poder recuperar la documentació de les menors. Foto: LLUÍS SERRAT
Una mare ha estat condemnada a 22 anys de presó per haver venut les dues filles per prostituir-les, a Salt. Segons recull la sentència del Tribunal Suprem, les menors, de 16 anys, van arribar a les comarques gironines després que la mare signés un contracte amb una parella romanesa que feien de proxenetes. El viatge en autobús des de Romania es va fer el 21 de maig del 2011. Un cop van arribar, les van traslladar fins a un local de Salt on eren obligades a exercir la prostitució amb disponibilitat les 24 hores del dia.

Les víctimes van relatar que el dia que els deixaven fer festa havien d'anar fins a Figueres, on vivia la parella de proxenetes, per entregar-los els diners que havien guanyat.

A Figueres les forçaven
En aquest domicili, segons van denunciar les víctimes, eren obligades a ingerir alcohol i drogues i a mantenir relacions sexuals amb els proxenetes i els seus fills, també menors d'edat. Si s'hi negaven, eren agredides. Tampoc podien fugir, ja que els proxenetes tenien els seus passaports. De fet, durant l'escorcoll, la Policia Local de Salt va trobar, juntament amb els passaports originals, uns de falsos amb les fotos manipulades perquè semblés que eren majors d'edat. Al pis de Figueres, la policia va localitzar 3.000 euros en efectiu i documentació diversa.

Mesos més tard, amb l'ajuda d'una altra noia de la casa de cites de Salt i el seu xicot, les dues germanes van fugir, però per acabar a Màlaga, on van exercir la prostitució en dos clubs. Llavors, la seva mare es va traslladar de Romania a viure amb elles a la localitat de Torre del Mar, controlant els diners que cobraven forçades a fer sexe.

“Les hauria d'haver deixat morir de gana”
Però el cas es va destapar l'octubre del 2011, quan una de les filles es va presentar plorant i nerviosa a la comissaria de la Policía Nacional de Vélez-Màlaga, on va relatar que la mare les obligava, a ella i a la seva germana, a exercir la prostitució; a canvi, la dona obtindria un pis i un cotxe. Els policies es van desplaçar immediatament al domicili i van detenir a la mare, que va arribar a dir: “Les hauria d'haver deixat morir de gana perquè m'han fet treballar molt durant tota la meva vida.” La investigació va portar la policia fins a Figueres, on vivien els proxenetes i on, en una calaixera de nit, van trobar el contracte que havia signat la mare per vendre les filles.

Cinc anys després que la policia intervingués aquest contracte, ara el Tribunal Suprem ratifica la pena que va imposar l'Audiència de Màlaga –on van ser jutjats– de 22 anys de presó per a la mare pels delictes de la tràfic d'éssers humans en concurs de dos delictes de prostitució de menors. Els mateixos anys a què ha estat sentenciat el proxeneta, considerat l'ideòleg, i 20 anys per a la seva parella, com a “cooperant rellevant”. Ni la mare ni la parella de Figueres que les va explotar sexualment a Salt podran contactar amb elles per qualsevol mitjà durant un termini de 10 anys, segons també resol la sentència.

Òscar Pinilla
13/07/2016