dimecres, 6 d’abril del 2011

La part més humana, de la medecina forense

A més d’explicar les tasques d’un metge forense, també haig de dir que això són les tasques oficials. Ara bé, la Medicina Forense, si ets un forense vocacional, és probablement la Medicina més humana que hi ha, perquè tractes dia a dia amb la fragilitat humana; amb la vida i amb la mort. T'adones que és molt fàcil morir-te, que aquesta dama misteriosa de la mort no saps quan apareixerà ni on. Tan sols, 'escullen' els suïcides.

 
T'adones del patiment humà, quan venen famílies a reconèixer els cadàvers o demanar informació d’algun ser estimat. Estàs en contacte amb la desesperança, veus també l’alegria en alguna persona quan obté una absolució.
 
Veiem tantíssimes coses:
  • El deteriorament mental en les persones amb demència quan se les ha d’incapacitar.
  • Les seqüeles greus dels accidents de trànsit, que un moment de distracció et suposa acabar en una cadira de rodes.
  • També l’agressivitat i la violència amb episodis de venjança, rancor i baralles.
  • La soledat en moltes persones que no només viuen soles, sinó que moren soles.
  • Les dificultats quan hem d’internar una persona a l’Hospital Psiquiàtric, la distorsió que provoca en l’àmbit familiar i laboral.
  • També veiem i fa reflexionar l’agressivitat humana vinculada amb els instints quan veiem víctimes d’agressions sexuals.
  • La desesperació en dones víctimes de violència domèstica.
 
Totes aquestes facetes humanes són les que condicionen que el forense a vegades tingui una escala de valors diferent i que a la vegada sigui molt humana.
 
 
Dr. Narcís Bardalet
Director de l’ Institut de Medecina Legal
 

Descripció i funcions d’un metge forense

Els metges forenses constitueixen un Cos Nacional de Titulats Superiors al servei de l’Administració de Justícia, adscrit orgànicament al Ministeri de Justícia.

El Cos Nacional de Metges Forenses va néixer l’any 1855, patint diverses reorganitzacions fins que l’any 1947 es va aprovar la Ley orgánica que el va acabar de modelar.


Legalment, les funcions d’aquest cos es regeixen per la Ley de Enjuiciamento Criminal i la Ley orgánica del Poder Judicial. També s’aplica la legislació general que regula als funcionaris públics. L’any 1996 es va aprovar pel Real Decreto 296, el Reglament Orgànic del Cos de Metges Forenses.

Els metges forenses desenvolupen funcions d’assistència tècnica als Jutjats, Tribunals, Fiscalies i Oficines del Registre Civil en les matèries mèdiques, independentment de la seva dependència orgànica dels Instituts de Medicina Legal.

Els metges forenses desenvolupen les funcions següents:

  a/ L’emissió d’informes i dictàmens medicolegals sol•licitats mitjançant l’Institut de Medicina Legal pels Jutjats, Tribunals, Fiscalies, Oficines del Registre Civil i altres òrgans de l’Administració de Justícia.

  b/ Investigacions en el camp de la Patologia Forense i de les pràctiques tanatològiques, requerides mitjançant l’Institut de Medicina Legal pels Jutjats, Tribunals, Fiscalies.

  c/ El control periòdic dels lesionats i la valoració dels danys corporals que siguin objecte d’actuacions processals, així com l’assistència o vigilància facultativa als detinguts que es trobin a disposició judicial.

  d/ L’assistència tècnica requerida mitjançant l’Institut de Medicina Legal pels Jutjats, Tribunals, Fiscalies, Oficines del Registre Civil i altres òrgans de l’Administració de Justícia de l’àmbit territorial al que estiguin destinats, en les matèries de la seva disciplina professional.

  e/ L’emissió d’informes que siguin encarregats pel Director del Departament de Toxicologia en el que estiguin destinats, així com l’atenció a la demanda d’informació toxicològica.

  f/ L’emissió de dictàmens sobre la causa de la mort segons les exigències de la Ley del Registro Civil (mitjançant la realització d’aixecaments de cadàvers i autòpsies).

  g/ Col•laboracions o investigacions amb el Ministeri de Justícia i Interior o, en el seu cas, amb les Comunitats Autònomes que hagin rebut els traspassos de mitjans personals pel funcionament de l’Administració de Justícia, així com altres òrgans de les Administracions públiques.
 
_______________________________________________________________________________
 
* L'Institut de Medicina Legal de Catalunya va crear-se l’any 2001. La seva missió és auxiliar als Jutjats, Tribunals, Fiscalies i Oficines del Registre Civil en la realització de proves pericials mèdiques, tant tanatològiques com clíniques i de laboratori, introduint-se com a nova funció la realització d’activitats de docència i investigació relacionades amb la medicina forense.

Bibliografia: GISBERT CALABUIG, J.A. & VILLANUEVA CAÑADAS, E.: Medicina legal y Toxicología. 6.ª ed. Elsevier, España, 2004.

 
Dr. Narcís Bardalet
Director de l’ Institut de Medecina Legal