dijous, 23 d’abril del 2015

El Trueta realitza amb èxit una operació de laringe amb tecnologia 3D que és pionera a Catalunya

Es basa en una tècnica que evita la traqueotomia al pacient i permet escurçar el temps habitual d’hospitalització de 15 dies a només 72 hores

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha realitzat aquest mes d’abril una intervenció quirúrgica d’otorinolaringologia pionera a Catalunya i que converteix el centre gironí en el segon hospital europeu a realitzar aquesta tècnica. Es tracta d’una cirurgia ultrasònica sota control per endoscòpia 3D, que s’aplica per al tractament de malalties de faringe i laringe. La intervenció s’ha fet el dia 15 d’abril i ha conclòs amb èxit. S’ha practicat a una pacient de 50 anys que ha evolucionat sense complicacions. Ha estat donada d’alta a les 72 hores i, el que és més rellevant, sense que se li hagi hagut de practicar una traqueotomia. Fins ara, aquesta intervenció només s’havia realitzat a l’Hospital del Henares de Madrid, sota la coordinació del doctor Mario Fernández, que és l’impulsor d’aquesta tècnica i que fins ara n’ha documentat onze casos.

El principal avantatge d’aquest tipus de cirurgia basada en tecnologia ultrasònica, que minimitza la sagnada i el temps quirúrgic, és que pel fet de treballar per orificis naturals no requereix incisions externes. Això ha permès evitar la traqueotomia i escurçar el període d’hospitalització a només 72 hores, respecte als quinze dies de mitjana del procediment estàndard.

Aquest innovador abordatge assistit per tecnologia 3D permet tractar lesions de les vies aerodigestives superiors d’una forma molt menys invasiva i més segura per als pacients. Els seus responsables duran a terme una segona intervenció aquesta setmana i en tenen prevista una tercera la setmana vinent.

Per fer aquesta intervenció han treballat en estreta col·laboració els serveis d’Otorinolaringologia de l’IAS i l’ICS Girona (amb els doctors Marc Tobed, Antoni Borés i Ignasi Sambola a l’equip quirúrgic i el doctor Jordi Lluansí al capdavant del Servei) i el d’Anestèsia i Reanimació (amb el doctor Joaquim Pujol i el cap de Servei, doctor Antoni Villalonga), i les instrumentistes Carmina Frigola i Neus Colom.

La cirurgia transoral mitjançant cirurgia ultrasònica sota control endoscòpic 3D neix com a variant i alternativa a la cirurgia robòtica, que requereix un equipament de cost molt alt, i permet obrir nous horitzons en la cirurgia de cap i coll. Atès el poc recorregut internacional d’aquest tipus d’intervenció, amb aquest pas l’Hospital Dr. Josep Trueta entra en l'avantguarda de la cirurgia oncològica de cap i coll.

Hospital Dr Josep Trueta
 21/04/2015
ICS Girona