dimarts, 8 de juliol del 2014

“No portar el pa a casa treu la dignitat”, adverteix el Papa

Francesc sempre troba l’oportunitat de reiterar el seu missatge social a favor dels més desfavorits i d’alertar sobre un món massa centrat en l’eficàcia econòmica. Durant la visita que va fer ahir a la regió meridional de Molise, el Papa es va pronunciar a favor d’un “pacte per la feina”.

Francesc atén als fidels a Campobasso (Molise)//Osservatore Romano
Jorge Mario Bergoglio va insistir que el més greu actualment no és tant que els aturats no tinguin el mínim per viure, ja que hi ha moltes organitzacions, com Càritas, que els ajuden, sinó la pèrdua de dignitat que això implica. “El problema és no portar el pa a casa –va emfatitzar–. Això és greu! És això el que treu la dignitat!”.

El Papa va abordar un altre tema que preocupa des de fa anys l’Església catòlica: la dessacralització del diumenge als països cristians sota la pressió dels interessos comercials que obliguen a obrir botigues el diumenge. Francesc va recordar que la festa dominical és molt important per a les famílies, per mantenir les relacions socials amb els amics i, òbviament, també per viure la religiositat. El Papa va animar els pares a jugar amb els fills, “a perdre el temps” (en el bon sentit) amb ells.

El Pontífex, en una trobada posterior amb joves, va tornar sobre un dels seus arguments preferits, la “cultura de la provisionalitat”, que influeix en la presa de decisions vitals i va contra l’estabilitat i els vincles sòlids”. Aquesta cultura, segons Francesc, “alimenta la superficialitat en l’assumpció de les responsabilitats”. El Papa ho va comparar a moure’s per un laberint, a fer voltes en virtut de l’entusiasme o els desitjos momentanis. Va animar a agafar-se al fil, a buscar-lo per sortir del laberint. “No es pot cremar la vida fent voltes”, va subratllar.

Encomanat potser per la preocupació social del Papa, el primer ministre italià, Matteo Renzi, va continuar ahir oferint vistosos titulars i demostrant que pensa prendre’s seriosament la seva acabada d’estrenar presidència semestral de la Unió Europea. Durant una conferència sobre el paper de les regions, celebrada a Bozen (Alto Adige) –la regió italiana de llengua alemanya–, Renzi va dir que “Europa no pot convertir-se en la pàtria de les burocràcies i dels bancs” i que ha de concentrar-se a “posar en comú els valors i els interessos dels ciutadans”. “Hem de defensar Europa de l’assalt de la tecnocràcia”, va recalcar. Sobre Itàlia, Renzi va advocar per recuperar-ne l’autoestima, la confiança en si mateixa.

Eusebio Val
06/07/14