divendres, 3 d’octubre del 2014

Pedro Alonso llança un nou pols a la malària a l'Àfrica

Alonso; Elias, de la Fundació Gates, i Fainé, de La Caixa.
Les tres províncies on hi ha més incidència de malària del sud de Moçambic, un dels països amb més mortalitat per aquesta causa de tot el món, són el territori escollit pel científic Pedro Alonso, director de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, per intentar eliminar aquesta infecció al llarg dels pròxims cinc anys. La iniciativa, sense precedents, exigirà aplicar un rigorós programa de detecció de casos i tractament immediat, no tan sols de la població malalta sinó també d'aquells que sense manifestar símptomes tenen amagat en la seva sang el paràsit que causa la infecció. Això exigirà tractar les persones aparentment sanes. L'ambiciós programa compta amb un finançament de 10 milions d'euros, que aporten a parts iguals La Caixa i la Fundació Bill & Melinda Gates.

Les províncies on actuaran, Maputo, Gaza i Inhambane, sumen una població de cinc milions de persones. La incidència de la malària en aquest perímetre és de les més altes de Moçambic, país on cada any pateixen la malaltia set milions de persones, de les quals moren al voltant de 40.000. El projecte inclou l'eliminació del paràsit plasmodium, que transmet amb la seva picada el mosquit anopheles, en concret de les subespècies que són resistents als insecticides.

Eliminar la malària del perímetre seleccionat podria ser el precedent que marqués el camí als vuit països de l'Àfrica subsahariana més afectats per aquesta infecció, va indicar ahir Alonso, en la presentació del projecte. «El que passi a Moçambic serà la clau per entendre el que es pot fer amb la malària a l'Àfrica durant els pròxims anys», va dir el científic. A l'Àfrica austral s'hi concentren més del 80% dels casos anuals de malària. Cada any pateixen la infecció més de 200 milions de persones al món, de les quals moren unes 600.000.

La comunicació 
El projecte d'ISGlobal inclourà dotar de telefonia mòbil el personal que l'apliqui, amb la finalitat de perfeccionar i agilitzar el sistema de detecció de malalts i morts. «No es parla mai amb seguretat d'aquestes xifres, i és imprescindible conèixer-les per poder actuar de seguida», va afegir Alonso. L'acció d'ISGlobal se sumarà a la de les autoritats sanitàries de Moçambic i tindrà com a centre d'operacions el Centre de Recerca en Salut instal·lat a Manhiça fa 20 anys pel mateix Alonso, on es va centralitzar l'experimentació de la vacuna RTSS contra la malària.

L'aplicació d'aquesta vacuna, que ha completat les seves fases d'assaig i ha demostrat oferir una protecció del 50%, podria tenir «algun paper» en el programa que ara emprenen, però no està previst que protagonitzi les seves línies d'acció, va advertir Alonso.

Part fonamental del projecte consistirà a suprimir la resistència als insecticides mostrada pel paràsit que causa la malària, i detectar els reservoris en què es manté i des dels quals reinicia la infecció. L'ús eficaç de mosquiteres -base de la protecció contra el paràsit entre la població- i la prevenció eficaç de nous contagis, depèn d'això.

Àngels Gallardo
30/09/14