dilluns, 2 de juny del 2014

El Trueta farà un 20% més d'operacions de cor a l'any

Aquest mes s'ha començat a implementar el nou pla director de cirurgia cardíaca, que preveu que cap pacient no s'hagi d'esperar més de tres mesos

 L'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a implementar, aquest mes, el nou pla director de cirurgia cardíaca, que preveu que cap pacient amb una patologia de cor s'hagi d'esperar més de tres mesos per a una operació programada. Actualment, segons van reconèixer ahir fonts del Departament de Salut, hi havia pacients que s'havien d'esperar fins a cinc mesos per sotmetre's a una operació de cor de caràcter no urgent. Amb aquest nou pla, el Trueta passarà de fer 80 operacions cardíaques a l'any a fer-ne un centenar, una ampliació que permetrà reduir el nombre de pacients de les comarques gironines que s'han de desplaçar a Barcelona per operar-se de les patologies del cor.

El programa de cirurgia cardíaca que es practica al Trueta es du a terme en col·laboració amb especialistes de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Amb tot, les intervencions que més greus es continuen fent al Vall d'Hebron. El programa de cirurgia cardíaca es va començar a aplicar el 2006 al Josep Trueta, l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona, després d'anys de reivindicacions per part de l'associació de pacients del cor, Gicor.

El nou pla director de cirurgia cardíaca estableix que els cinc hospitals catalans que ja fan aquestes intervencions –entre els quals hi ha el Trueta– facin anualment més operacions per reduir les llistes d'espera.

El toc d'atenció de Rafel Masià
El conegut cardiòleg Rafel Masià (ara ja jubilat), membre de la junta de l'Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor (Gicor), va aprofitar una jornada sobre el consell consultiu de pacients que es va fer el mes de març a Girona per reivindicar el desplegament del programa de cirurgia cardíaca. El doctor Masià va exposar que el projecte havia quedat a mitges, ja que dues terceres parts dels pacients amb problemes cardíacs havien d'anar a operar-se a hospitals de Barcelona. A la jornada, va assistir-hi el conseller de Salut, Boi Ruiz.

El 2011, i com a conseqüència de les retallades pressupostàries, el Departament de Salut va posar en dubte la continuïtat del programa de cirurgia cardíaca al Trueta. Aleshores, però, es van aixecar moltes veus en contra, com per exemple el mateix doctor Masià i el doctor Ramon Brugada, i finalment no es va tocar.

Núria Astorch
30/05/14