divendres, 24 d’octubre del 2014

Un home amb paràlisi torna a caminar gràcies a un tractament pioner

Un home que tenia paràlisi de cintura en avall ha tornat a caminar després de sotmetre's a una teràpia pionera en què se li van trasplantar cèl·lules de la seva cavitat nasal dins de la medul·la espinal, informa aquest dimarts la cadena BBC. El búlgar Darek Fidyka, que patia paràlisi després de ser agredit amb una navalla el 2010, ha pogut tornar a caminar amb l'ajuda d'un caminador, i fins i tot pot conduir, després de ser tractat a Polònia per cirurgians polonesos i científics britànics.

Els detalls es poden consultar a l'estudi clínic
Els detalls del tractament s'expliquen a la publicació 'Cell Transplantation', mentre que el citat canal britànic va fer durant un any un seguiment de la rehabilitació del pacient, que emetrà aquesta nit en un programa especial. "Quan a penes pots moure la meitat del teu cos et sents impotent, però quan comences a sentir-lo de nou és com si tornessis a néixer", ha explicat el búlgar, de 38 anys.

Ajuda britànica
Per Geoff Raismam, responsable del departament de regeneració neural a l'Institut de Neurologia de la University College de Londres, aquest èxit és "més impressionant que un home caminant sobre la Lluna". El revolucionari tractament va utilitzar les anomenades cèl·lules olfactives embeinades (OEC), que formen part del sentit de l'olfacte i actuen com a camí que possibilita que les fibres òptiques del sistema olfactiu es regenerin contínuament. Aquestes cèl·lules contribueixen a la reparació de nervis danyats que transmeten missatges olfactius, a l'obrir-los els conductors que van cap als bulbs olfactius al cervell anterior. Recol·locades a la medul·la espinal, permeten que els extrems de fibres nervioses que estan danyades creixin i s'uneixin, cosa que fins ara semblava impossible.

Un tractament de dues intervencions 
En la primera de les dues operacions que se li van practicar a Fidyka, els especialistes van extirpar un dels bulbs olfactius per plantar un cultiu de les citades OEC. Dues setmanes després, segons la BBC, els metges van trasplantar les cèl·lules a la medul·la espinal, danyada al ser travessada per la navalla. Els metges van utilitzar uns 100 microempelts d'aquestes cèl·lules olfactives embeinades, tant per sobre com per sota de la ferida a l'esquena, i van utilitzar quatre tires fines de teixit nerviós, extretes del turmell del pacient, que van col·locar sobre un espai de 8 mil·límetres al costat esquerre de la medul·la espinal.

Ho va intentar amb fisioteràpia
Abans del tractament, el polonès feia gairebé dos anys que no mostrava cap senyal de recuperació tot i haver-se sotmès a molts mesos de sessions intensives de fisioteràpia. Després del trasplantament de cèl·lules, Fidyka va fer un programa d'exercicis de cinc hores diàries, cinc vegades per setmana, al Centre de Rehabilitació Neuronal de Breslàvia (Polònia) i els resultats es van començar a sentir al cap de tres mesos, quan la seva cuixa esquerra va començar a desenvolupar múscul.

Els primers passos, sis mesos després
Sis mesos després de la cirurgia, Fidyka va poder fer els seus primers passos ajudat de barres paral·leles que li servien de suport i d'aparells a les cames i gràcies al suport d'un fisioterapeuta. Dos anys després, l'home pot caminar ajudat d'un caminador fora del centre de rehabilitació i ha recuperat part de les sensacions a la bufeta i l'intestí, així com la funció sexual. "És increïble veure com la regeneració de la medul·la espinal, que fa anys es pensava que era impossible, s'està tornant una realitat", ha dit el neurocirurgià Pawel Tabakow, de l'Hospital Universitari de Breslàvia.

EFE
21/10/14