divendres, 4 de maig del 2012

Creix la prevalença del virus del papil·loma humà

El virus que infecta a dos milions de dones 



El virus del papil·loma humà (VPH) afecta el 14,3% de les dones espanyoles de 18 a 65 anys però aquesta prevalença es dobla si es té en compte només les que tenen entre 18 i 25 anys, on el 28,8% estan infectades. Aquestes són les principals dades del primer estudi epidemiològic a gran escala fet a Espanya i que s'ha presentat aquest dimecres a l'Institut Català d'Oncologia (ICO). El membre de la Unitat d'Infeccions i Càncer de l'ICO Xavier Castellsagué ha explicat que l'augment de la prevalença d'aquest virus està relacionat amb el canvi de tendències sexuals en la societat, que fa que les dones comencin abans les seves relacions i tinguin més parelles sexuals. 

Fins ara només s'havien fet estudis parcials de la prevalença del VPH que apuntaven que aquesta patologia afecta entre el 3% i el 17% de les dones. L'ICO ha presentat aquest dimecres el primer estudi epidemiodològic a gran escala que es fa a Espanya i per al qual s'han realitzat proves a més de 3.200 dones d'entre 18 i 65 anys. 

Els resultats revelen que gairebé dos milions de dones estan infectades pel virus del papil·loma humà, el que suposa el 14,3% de la població femenina. Castellsagué ha destacat però que aquesta afectació és del doble (28,8%) si es té en compte només el sector jove de 18 a 25 anys. Es calcula que al llarg de la seva vida una de cada 600 dones contraurà aquest virus. 

Castellsagué ha explicat aquest augment pel fet que les conductes sexuals han canviat i cada vegada hi ha més noies que comencen abans a tenir relacions sexuals i tenen més d'una parella. Per exemple la mitjana d'edat de l'inici de les relacions ha passat de ser els 22,7 anys en el cas de les dones que ara tenen entre 56 i 65 anys als 16,9 anys entre les que tenen de 18 a 25. 

També han augmentat el número de parelles sexuals que té cada dona. Només el 16,1% de les dones d'entre 56 i 65 anys asseguren haver tingut de dos a quatre parelles sexuals, mentre que aquest percentatge és del 44,9% entre les de 18 a 25 anys. Castellsagué ha assegurat que aquestes dades demostren que "com més jove s'inicien les relacions sexuals, més alta és la prevalença del virus", el mateix que passa en quant al número d'homes amb qui es tenen relacions al llarg de la vida. 

Una altra dada que revela l'estudi és que el 84% del genotips de virus detectats eren d'alt risc, que són els que potencialment poden desenvolupar un càncer. El genotip més freqüent entre les dones espanyoles és el VPH16, que és el principal causant dels tumors de coll d'úter. Els altres dos genotips que més s'han trobat són el 6 i l'11, que són de menys risc però són els principals causants de les berrugues genitals. 

Aposta per la vacunació 
Les vacunes que s'administren a Espanya prevenen tant d'aquests tres tipus de genotips com un quart que també pot desenvolupar càncer. Des de l'ICO s'ha volgut fer una crida a la importància de la vacunació ja que suposa un "passaport de seguretat" que permetrà que les adolescents vacunades no estiguin en risc de contraure aquest virus. 

Castellsagué ha explicat que les dades que revelen un augment de la prevalença pels canvis en les actituds sexuals "justifiquen" el manteniment del programa de vacunes ja que aquesta ha de servir per "contrarestar" aquest canvi d'actitud. Actualment a Catalunya la cobertura d'aquesta vacunació és del 80% i es tracta d'una vacuna que s'administra en tres dosis. 

Per la seva part, el cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'ICO IDIBELL, Xavier Bosch, ha asseverat que la vacuna és completament "segura" i ha demanat a les famílies que no van vacunar les seves filles o van aturar la vacuna quan van sorgir alguns casos d'alarma per suposats efectes secundaris que reprenguin aquesta vacunació. 

Fins el moment, ha assegurat que no han rebut cap notícia de que la crisi pugui afectar al programa públic de vacunació per VPH i ha fet una crida a la importància d'aquesta vacunació per aturar l'augment de la prevalença del virus. El 80% es curen espontàniament No totes les dones que s'infecten del virus acaben tenint càncer. De fet el 80% de les infeccions es curen espontàniament. 

Entre l'altre 20% un 5% acabarà desenvolupant un càncer i en la resta s'haurà de fer una intervenció per tal d'erradicar la infecció, que pot durar fins a dos anys. Tot i aquest alt nivell de curació, Castellsagué també ha alertat que el simple fet de saber que es té aquest virus de transmissió sexual provoca "ansietat" en la dona, a més del fet de que el VPH és el responsable del 90% de les berrugues genitals. 

Fins ara no hi ha cap tractament per cuidar el virus i l'única arma és la "vigilància" per detectar si el virus acaba produint lesions i fins i tot càncer. A més, ha alertat que com més edat es tingui en contraure el virus més difícil és curar-lo espontàniament perquè el sistema immunològic no és tant potent com durant la joventut. 

També afecta els homes 
D'altra banda, han volgut deixar clar que la infecció per papil·loma humà és "tant o més freqüent entre els homes" que entre les dones. La diferència però és que en el sexe masculí hi ha menys casos en que s'acaba desenvolupant un càncer degut a que el virus no té les mateixes facilitats per reproduir-se. 

Per aquest motiu, Castellsagué ha assegurat que si la vacuna fos més econòmica, actualment ronda els 400 euros, i si se superessin els problemes d'infraestructura també seria recomanable vacunar els nois adolescents. Ha dit però que es tracta d'una prioritat "secundària" ja que les conseqüències són pitjors en les dones que en els homes. 

En general, a banda del càncer de coll d'úter el virus del papil·loma humà també està present en aproximadament el 80% dels casos de càncer d'anus i vagina, el 40% dels de vulva i penis i el 23% dels d'orofaringe.

ACN
03/05/2012